Do konca leta s hitrim internetom v 473 šolah

V okviru programa nadaljnje vzpostavitve IKT-infrastrukture v vzgoji in izobraževanju SIO-2020 je predvidena izgradnja brezžičnih omrežij na več kot 900 lokacijah javnih zavodov.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Trenutno se program izvaja na 216 zavodih, na 28 pa je že končan. Do konca leta naj bi hitri internet dobilo 473 osnovnih in srednjih šol, so pojasnili v Arnesu.

"Glavni gradnik računalniških brezžičnih omrežij (WiFi) so dostopne točke, ki so na eni strani fizično povezane v žično omrežje, na drugi strani pa preko radijskih valov povezujejo naprave uporabnikov, na primer prenosnike, tablične računalnike in mobilnike," so dodali.

Brezžična omrežja so zasnovana tako, da so dovolj zmogljiva in da v učilnicah omogočajo hkratno delo z različnimi odjemalci, kot so računalniki in tablice, tudi z multimedijskimi vsebinami. Hkrati omrežja, kot pravijo na Arnesu, zagotavljajo ustrezno varnost in omogočajo vključitev v globalni sistem izobraževalnega gostovanja eduroam, ki je uporabnikom na voljo v 89 državah sveta. Upravljanje z omrežji Arnesu omogoča avtomatski nadzor delovanja in nastavitev.

Slovenija sicer v primerjavi z ostalimi državami EU po računalniški opremljenosti šol po mnenju Arnesa sodi v "evropski kontekst". Marsikje v Evropi je v zadnjih letih pozornost usmerjena na informatizaciji šol in tudi na ustreznih vlaganjih.

 

Več iz rubrike

Komentarji: