Dizelsko gorivo odslej dražje za 2,1 centa

Dizelsko gorivo zunaj avtocest in hitrih cest se je podražilo na 1,314 evra, 95-oktanski bencin pa na 1,354 evra za liter.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Potrošniki bodo morali na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest odslej za regulirani pogonski gorivi, dizel in neosvinčen 95-oktanski bencin, plačevati več. Dizelsko gorivo se je podražilo za 2,1 centa na 1,314 evra, 95-oktanski bencin pa za 0,7 centa na 1,354 evra za liter.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Cene nafte višje

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Zaskrbljenost med trgovci je povzročil močan tropski ciklon v ZDA, ki pa naj ne bi prizadel naftnih ploščadi na južni obali. Prav tako v ospredju ostaja trgovinski spor med ZDA in Kitajsko.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba odšteti 77,54 dolarja, kar je 17 centov več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo v oktobru se je medtem podražila za štiri cente na 67,58 dolarja.

Več iz te teme:

Več iz rubrike