Dizel s torkom dražji za 3,4 centa, 95-oktanski bencin pa za 0,9 centa

Regulirani pogonski gorivi, dizelsko gorivo in neosvinčeni 95-oktanski bencin, se bosta opolnoči podražili. Liter dizla bo po novem stal 1,144 evra, kar je 3,4 centa več kot doslej, medtem ko se bo 95-oktanski bencin zvišal za 0,9 centa na 1,225 evra, so sporočili iz OMV Slovenija.
Fotografija: Igor Mali
Odpri galerijo
Igor Mali

V skladu s prejšnji teden potrjeno spremenjeno uredbo o oblikovanju cen reguliranih naftnih derivatov (95-oktanski bencin in dizel zunaj avtocest in hitrih cest), se je tokrat pri izračunu modelske cene prvič upoštevala tudi biokomponenta. Distributerji naftnih derivatov morajo namreč z julijem dodajati biogoriva k navadnim fosilnim gorivom.

Modelska cena mineralnega naftnega derivata v evrih za liter se izračunava po istem modelu kot doslej, tako dobljeni modelski ceni pa se dodaja še dodatek za biokomponento v evrih za liter, ki se izračuna posebej za bencin in za dizel.

Metodologija za izračunavanje cen temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečajev dolarja in evra, modelske cene pa se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij.

Več iz rubrike