Disneyju zelena luč Bruslja za prevzem 21st Century Foxa

Prevzem, ki ga je ameriški regulator konkurence že odobril, je vreden 71,3 milijarde dolarjev.
Fotografija: AP Pictures
Odpri galerijo
AP Pictures

Evropska komisija je v torek Disneyju prižgala zeleno luč za prevzem večine premoženja 21st Century Foxa, a se bo moral Disney v EU odpovedati programom z dokumentarno in izobraževalno noto, kot so History, H2, Lifetime in Crime & Investigation. Prevzem, ki ga je ameriški regulator konkurence že odobril, je vreden 71,3 milijarde dolarjev.

Disney in Fox sta dva od šestih večjih hollywoodskih filmskih studiov, oba predvajata televizijske programe, kot so Disney, Fox, National Geographic in History. Oba medijska velikana sta aktivna tudi na območju evropskega gospodarskega prostora kot ponudnika avdiovizualnih vsebin in TV programov.

Predlagana transakcija bo združila Disney in del Foxa, vključno s filmskimi in televizijskimi studiji ter kabelsko in mednarodno televizijsko dejavnostjo. Medtem del Foxovega premoženja, Fox News, Fox Business, FS1, FS2 in Big Ten, ni del prevzema.

Evropska komisija je v presoji učinkov prevzema na področju filmske produkcije in distribucije ocenila, da prevzem ne zbuja zaskrbljenosti na področju konkurence, saj bo imela združena entiteta na trgu dovolj pomembne konkurence, kot so Sony, Universal in Warner Bros, piše v odločitvi Bruslja, objavljeni na spletni strani komisije.

Medtem pa utegne prevzem po oceni Bruslja skrčiti konkurenco na področju izdajanja TV programov z izobraževalno ali dokumentarno vsebino v več državah evropskega gospodarskega prostora. Zato se je Disney obvezal, da bo dezinvestiral deleže v vseh tovrstnih programih v državah skupnega evropskega gospodarskega prostora.

Disney se bo tako odpovedal TV programom History, H2, Crime & Investigation, Blaze in Lifetime. Nad temi programi trenutno bdi družba A+E Television Networks, v lasti podjetij Disneyja in Hearsta.

Več iz rubrike

aktualno

V Veliki Britaniji kmalu poskusna uvedba štiridnevnega delovnika

V okviru pilotnega projekta bo 30 britanskih podjetij uvedlo preizkusni štiridnevni delovni teden. Delavci bodo pri tem obdržali polno plačo.

aktualno

Pokojnine se bodo dodatno uskladile

V veljavo je stopila pokojninska novela, po kateri se bodo pokojnine dodatno uskladile. Kaj to pomeni za upokojence?

aktualno

Spremembe pri igrah na srečo pripravljene na potrditev

Pripravljen je predlog novele zakona o igrah na srečo, ki med drugim prinaša delno liberalizacijo tega področja ter spremembe pri dodeljevanju koncesij.

aktualno

World Economic Forum: EU o mikročipih, Rusiji in zaupanju

Na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) sta o namerah Evropske unije in Nemčije spregovorila predsednica Evropske komisije in novi nemški kancler.

Komentarji: