Disney zaradi koronavirusa ob 90 odstotkov dobička

Časi karantene so za medijska podjetja načeloma dobri. A to očitno ne velja za Disney - velikan namreč denar služi z nečim drugim.
 
Fotografija: V zadnjem četrtletju so bili zabaviščni parki Disney, ki so med glavnimi stebri in viri dobička podjetja, najbolj prizadeti. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
V zadnjem četrtletju so bili zabaviščni parki Disney, ki so med glavnimi stebri in viri dobička podjetja, najbolj prizadeti. FOTO: REUTERS

Ameriški zabaviščno-medijski velikan Walt Disney Co. je zaradi pandemije koronavirusa doživel velik padec dobička. V treh mesecih (do konca marca) se je v primerjavi z istim obdobjem preteklega leta dobiček zmanjšal za več kot 90 odstotkov, je v poročilu zapisala družba. V prvem četrtletju je Disney ustvaril 1,4 milijarde dolarjev manj dobička in to kljub dejstvu, da se je podjetju prodaja ob porastu gledanje televizije in pretočne ponudbe povečala za 21 odstotkov.

Zaradi pandemije so množično trpeli Disneyjevi zabaviščni parki, letovišča, križarjenja in trgovine z izdelki za oboževalce - dobiček iz poslovanja se je tam zmanjšal za 58 odstotkov, čeprav se je korona kriza v resnici razširila šele konec četrtletja. Pretočno poslovanje s cvetočo novo video storitvijo Disney + je močno naraslo, vendar je doslej povzročilo visoke stroške. Izguba divizije v višini 812 milijonov dolarjev je bila več kot dvakratnik prejšnjega leta.  

Podjetje je doslej zaradi koronavirusa odpustilo 120.000 ljudi, direktorji pa so dobili nižje plače. Novi izvršni direktor Disneyja Bob Chapek, ki je februarja zamenjal dolga leta korporativnega direktorja Boba Igerja, kljub temu poskuša biti optimističen.Vendar pa je Disneyjevo vodstvo prepričano, da bo krizo prebrodilo in na koncu postalo močnejše. Skupina je dovoljkrat pokazala, da je izjemno agilna.
 

Zabaviščni parki so med glavnimi stebri in viri dobička

V zadnjem četrtletju so bili zabaviščni parki Disney, ki so med glavnimi stebri in viri dobička podjetja, najbolj prizadeti. Do sredine marca so se namreč zaprli vsi zabaviščni parki Disneyja po svetu - najprej v Aziji, nato še v ZDA. Posledično visoki stroški nenadoma niso več nadomeščeni z nobenim pomembnim dohodkom. Disneyland v mestu Shanghai naj bi 11. maja sicer ponovno odprl svoja vrata, vendar s pomembnimi omejitvami. Na splošno je Disney ocenil, da bo škoda nastala v četrtletju znašala približno 1,4 milijarde dolarjev.

Tuda filmska divizija je občutila pandemijo, zaradi katere so ljudje po vsem svetu ostali doma. Zamrznila se je filmska in televizijska produkcija, kinodvorane so se zaprle, Disneyjeva športna mreža ESPN pa je ostala brez športa, ki bi ga lahko prenašala neposredno. Divizija je zabeležila osem odstotkov manj dobička kot prejšnje leto - čeprav sta se na začetku četrtletja obetala obetavna filma »Frozen 2« in »Star Wars: The Rise of Skywalker«.

Četrtletnih podatkov vlagatelji sprva niso dobro sprejeli, delnice pa so se odzvale s pocenitvijo za dva odstotka na 98,68 dolarja. Dobiček je bil precej pod tržnimi pričakovanji, četudi so medijska omrežja, kamor spadajo ESPN in ABC ter FX in National Geographic dobiček povečala za sedem odstotkov na 2,4 milijarde dolarjev.

Vlagatelji so bili še posebej nezadovoljni, ker je Disney napovedal, da zaradi pandemije ne bo izplačal dividend, kar mu bo prihranilo 1,6 milijarde dolarjev. Disneyeve delnice so že močno »okužene« - cena se je od začetka leta znižala za 30 odstotkov. Še slabše bo po pričakovanjih v tekočem četrtletju, Disney zato raje ni objavil nobenih pričakovanj do konca leta.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Poslovanje podjetij v času karantene

Za nami je skoraj pol leta soočanja z eno najhujših kriz sodobne ere in to ne ekonomsko, ne finančno, niti vojaško; tokratno so povzročili mikroorganizmi.

aktualno

V planinskih kočah naval Slovencev z boni, tujcev le peščica

Oskrbniki planinski koč letos tožijo o manjšem obisku gora in manj nočitvah kot pretekla leta. Upad je 25-odstoten, ponekod v visokogorju celo 50-odstoten.

aktualno

Na Hrvaškem več Slovencev kot v enakem obdobju lani

Na Hrvaškem so v prvih devetih dneh avgusta imeli več kot milijon turističnih obiskov in 7,2 milijona nočitev, kar je približno 70 odstotkov turističnih rezultatov iz enakega obdobja lani, sporoča HT…

aktualno

Nova katastrofa za kitajsko gospodarstvo

Hude poplave so uničile na tisoče hektarjev kmetijskih zemljišč na Kitajskem. Kmetje so utrpeli ogromno škodo, ko so padavine uničile pridelke riža, soje in koruze, piše CNN.

Komentarji: