Direktorji večjih ameriških podjetij lani z višjimi plačami

Rast plač in bonusov vodilnih je tako lani krepko prehitelo inflacijo.
Fotografija: Foto: Mykola Sosiukin/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Mykola Sosiukin/Getty Images/iStockphoto

Plače in nagrade direktorjev ameriških podjetij, ki sestavljajo indeks S&P 500, so se lani v primerjavi z letom prej povečale za 17,1 odstotka na srednjo vrednost 14,5 milijona dolarjev v letu dni. Povečale so se tudi plače in nagrade delavcev v zasebnem sektorju v ZDA, a manj, in sicer za 4,4 odstotka.

image_alt
Najvišji neto dohodek na prebivalca v osrednjeslovenski regiji

Podatke je za tiskovno agencijo AP obdelalo podjetje Equilar, ki poudarja, da plače direktorjev same po sebi niso rasle tako hitro, kot so rasle kompenzacije v delnicah, kar pa se bo letos zaradi krepkih padcev delniških indeksov končalo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Plače sicer v skupni kompenzaciji ameriških direktorjev v povprečju predstavljajo le četrtino zneska.

Rast plač in bonusov vodilnih je tako lani krepko prehitelo inflacijo, medtem ko so zaposleni realno v minusu, saj je inflacija konec lanskega leta že dosegla sedem odstotkov.

image_alt
Severnaprimorska podjetja ustvarila pet milijard evrov prihodkov

Glede na lanske podatke bi moral povprečni delavec v ZDA delati 168 let, da bi zaslužil toliko, kot zasluži njegov direktor. Leta 2020 bi bilo potrebnih 166 let.

Tovrstne razlike vse bolj razburjajo ameriško javnost, zato se med drugim vrstijo pobude za organiziranje sindikatov, ki so sicer v zadnjih letih počasi odmirali. Oglašajo se tudi delničarji, ki skušajo vplivati na upravne odbore, naj ne pretiravajo z direktorskimi plačami.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.