Dewesoft v prvi polovici leta za tretjino povečal obseg proizvodnje

Trboveljsko hitro rastoče podjetje Dewesoft je na včerajšnji skupščini predstavilo aktualne poslovne rezultate, zaposleni pa so kupili še 0,55-odstotni delež podjetja.
Fotografija: Delo v Dewesoftu med korono ni zastalo niti za en dan. FOTO: Dawesoft
Odpri galerijo
Delo v Dewesoftu med korono ni zastalo niti za en dan. FOTO: Dawesoft

Eno vodilnih globalnih podjetij na področju izdelave merilne tehnike, ki jo uporabljajo vse ključne industrije, od avtomobilske do vesoljske, gradbene, pomorstva, energetike, gradbeništva, strojegradnje in tudi farmacije, je v solastništvu 52 sodelavcev, kar je dobra polovica vseh, ki delajo v matičnem podjetju v Zasavju.

Kot je pojasnil Andrej Orožen, izvršni direktor podjetja, je do včeraj proizvodnja za 34 odstotkov povečala obseg dela v primerjavi z začetkom leta. Obseg naročil pa je se je povečal za 30 odstotkov. Maja v proizvodnji beležijo rekordni mesec. Podjetje, ki decembra zaokroža 20-letnico delovanja, konec leta pričakuje podoben poslovni rezultat kot lani, saj se posledicam koronavirusa ne bo mogoče izogniti.


Tako naj bi leto zaokrožili s podobnim poslovnim rezultatom kot konec 2019, ko je podjetje ustvarilo 26,8 milijona evrov prihodkov in 7,9 milijona evrov dobička po obdavčitvi.


Še bolj vpeti v Ferrarijev in Mercedesov razvoj


Šok, ki ga trenutno doživlja avtomobilska industrija na globalni ravni, se bo tako odrazil tudi na Dewesoftovem poslovanju. Podjetje namreč z avtomobilsko industrijo trenutno ustvarja slabo tretjino prihodkov. Je pa podjetje nedavno kljub vsem pretresom na področju avtomobilske industrije zabeležilo pomemben uspeh, saj je postalo uradni dobavitelj opreme za meritve električnih vozil Ferrariju in Daimlerju.


Podjetje v lasti zaposlenih

Podjetje od leta 2016 vsako leto skozi dve prodajni okni sistematično prehaja v solastništvo zaposlenih. Ceno delnice določijo na temelju vrednosti podjetja, v treh letih se je z 98 evrov povečala za trikrat in sicer na 267 evrov. Prednost solastništva zaposlenih - med nove lastnike ob vsakem prodajnem oknu stopijo trije do pet zaposlenih - je izjemna, je prepričan dr. Jure Knez, predsednik uprave in glavni tehnološki direktor Dewesofta.
Andrej Orožen, in Jure Knez, soustanovitelja in solastnika podjetja Dewesoft. FOTO: Hočevar Uroš
Andrej Orožen, in Jure Knez, soustanovitelja in solastnika podjetja Dewesoft. FOTO: Hočevar Uroš


Dolgoročno bo tako podjetje ostalo v lasti zaposlenih, s tem pa je zagotovljena njihova varnost in varnost njihovih družin. Ta model lastninjenja podjetja zagotavlja stabilnost in varnost delovnih mest. Dolgoročno bo pomagal izkristalizirati lastniško strukturo, posledično pa se bo zmanjšal interes tujcev po nakupu podjetja.

Delo je ključna vrednota


Delo v Dewesoftu med korono ni zastalo niti za en dan.


Proizvodnjo so organizirali dvoizmensko in vzpostavili procese, ki zagotavljajo najvišjo raven zdravstvene varnosti. Skoraj polovica sodelavcev iz podpornih služb in razvoja je takoj ob razglasitvi karantene začela delati od doma, zaradi česar so vso komunikacijo prenesli na digitalne kanale in si v polni meri prizadevali, da ostane na čim višji ravni, sodelavci pa ohranjajo zaupanje v podjetje in ostanejo motivirani za delo.


 

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: