Deutsche Bahn je na cesto poslal prvi samovozeči avtobus

Nemški logistični koncern Deutsche Bahn je na cesto poslal prvi samovozeči avtobus. Ta bo prevažal obiskovalce slikovitega zdraviliškega mesta Bad Birnbach, ki leži blizu meje s Češko in Avstrijo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
Fotografija: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Dokumentacija Dela

Avtobus, ki sprejme 12 potnikov, je izdelalo francosko zagonsko podjetje EasyMile. Potnike bo prevažal na brezplačnih osemminutnih vožnjah med železniško postajo, termalnimi središči in centrom mesta, je v izjavi zapisalo podjetje.

"Pravkar smo se avtonomno zapeljali v novo obdobje transporta," je v izjavi po prvi vožnji, katere se je udeležil tudi sam, poudaril prvi mož Deutsche Bahn Richard Lutz.

Pri Deutsche Bahn so sicer za testiranje bodočih modelov transporta ustanovili hčerinsko podjetje Ioki. To se še posebej osredotoča na električna vozila.

Od leta 2018 naprej bodo novi avtobusi vozili po testnih progah v več nemških mestih, vključno z drugim največjim mestom v državi, Hamburgu.

V obeh Amerikah, Aziji in Evropi vrsta mest - med njimi Pariz, Lyon, Las Vegas in Dubaj - v manjšem obsegu že eksperimentira z avtonomnimi vozili, ki dopolnjujejo klasični javni promet.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: