Deset milijonov tvitov razkriva močno rusko vpletenost v ameriške volitve

Ameriško spletno družbeno omrežje Twitter je v sredo objavilo okoli deset milijonov tvitov, ki razkrivajo vse razsežnosti širjenja vpliva tujih organizacij in držav za skoraj desetletje nazaj, vključno z ruskim vplivanjem na volitve 2016 na strani Donalda Trumpa proti Hillary Clinton.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Objavljeni tviti med drugim prihajajo s 3400 računov, povezanih z rusko Agencijo za raziskave interneta, proti kateri je posebni ameriški tožilec Robert Mueller že vložil številne obtožnice. Potem je tu še 770 računov povezanih z Iranom.

Z Rusijo povezani tviti po ugotovitvah nestrankarskega Atlantskega sveta prikazujejo jasen vzorec izražanja podpore republikancu Trumpu in napadov na demokratko Clintonovo. Napadi na demokratko so bili jasni od samega začetka, Rusi pa so bili glede Trumpa menda na začetku malce zmedeni, kar naj bi bila posledica dolgega boja znotraj republikancev za izbiro predsedniškega kandidata.

Leta 2015 in zgodaj 2016 je bil napadov deležen tudi Trump, Rusi pa so občasno podpirali tudi teksaškega senatorja Teda Cruza, ki ga je Trump v času kampanje obtožil, da je njegov oče sodeloval pri atentatu na predsednika Johna F. Kennedyja. Ko pa je postalo jasno, da ima Trump republikansko nominacijo v žepu, so se začeli ruski hvalospevi.

Do volilnega dne je bil Twitter preplavljen s sporočili, kot je na primer "Nočem zločinke v Ovalni pisarni", "Raje Monica kot morilka", "Trumpa za predsednika", "S Trumpom bo Amerika spet velika" in podobno.

Raziskovalci Atlantskega sveta pa so ugotovili, da je po zmagi na volitvah pristop ruskih trolov do Trumpa spet postal mešan, kar daje kredibilnost tezi, da Rusija morda ni nujno želela prav Trumpa v Beli hiši, ampak ji je šlo predvsem zato, da se vnaša razdor v ZDA. Rusi so na primer Trumpove izjave napadali kot rasistične, obenem pa mu dajali prav.

Ruski troli so na primer izražali tudi podporo gibanju proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, obenem pa podporo policistom, ki so se obtožb o rasno motiviranem nasilju branili.

Več iz rubrike

Komentarji: