Denar: Ali postaja Italija obljubljena dežela?

Italijanska vlada je po obljubah uvedla državljanski dohodek in znižala upokojitveno starost.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

"Ta vlada drži svoje obljube," je ob tem dejal predsednik populistične vlade Giuseppe Conte na novinarski konferenci s podpredsednikoma vlade Matteom Salvinijem iz desne Lige in Luigijem Di Maiom iz populističnega Gibanja pet zvezd. Odloka bosta začela veljati v prihodnjih dneh, vendar ju mora v 60 dneh potrditi parlament.

Sredstva za ukrepe so zagotovljena že v proračunu za leto 2019, sprejetem konec lanskega decembra. 

Kako do denarne pomoči?

Do državljanskega dohodka bo upravičenih pet milijonov ljudi, ki živijo pod pragom revščine, namenjen pa je okrepitvi gospodarske rasti na račun povečane porabe. Ta bo znašal 780 evrov na mesec na osebo za obdobje 18 mesecev. Glede na razmere v gospodinjstvu bo lahko višji ali nižji.

Italijanski državljani morajo bivati v državi najmanj dve leti, tujci pa najmanj deset let, da bodo upravičeni do dohodka. Prejemniki ne bodo smeli zavrniti več kot dveh ponudb za delo, pri čemer bo lahko druga od kraja bivanja oddaljena do 250 kilometrov, tretja pa kjerkoli v državi.

Prej v pokoj

Reforma pokojninskega sistema, imenovana Kvota 100, predvideva upokojitev pri 62 letih z 38 leti delovne dobe, medtem ko so se Italijani do zdaj upokojevali pri 67 letih.

Vlada ocenjuje, da se bo lahko po novi zakonodaji letos za upokojitev odločilo okoli 355.000 ljudi. Salvini je ob tem ponovil, da pri pokojninah teh ljudi ne bo "nobenih kazni in rezov". Več medijev je sicer izračunalo, da bodo pokojnine tistih, ki se bodo upokojili prej, do 30 odstotkov nižje.

Di Maio je napovedal, da bodo tako v treh letih poslali v pokoj milijon ljudi, Salvini pa je poudaril, da se s tem "odpira avtocesta za Italijane", ki iščejo delo. Reforma omogoča tudi ugoden odkup študijskih let.

Več iz rubrike