Deloittova anketa med finančnimi direktorji kaže na optimizem

Rdeča nit najnovejše Deloittove raziskave med finančnimi direktorji je optimizem, tako v Sloveniji kot v svetu. "To je ob precejšnji politični negotovosti v svetu presenetljivo, pri čemer se zdi, da gospodarstvo nanje ne reagira. Gonilo rasti bo po mnenju direktorjev tehnološki napredek," je povzela Barbara Žibret Kralj iz Deloitta.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

"Največ naložb bo šlo po mnenju slovenskih finančnih direktorjev v tehnologijo in digitalizacijo. Ob tem pričakujejo še precejšnje zmanjšanje brezposelnosti. Pri vseh rasteh se pričakuje tudi inflacija, a v zmernih ravneh," je dodala odgovorna partnerica družbe Deloitte Slovenija.

Kot kažejo rezultati raziskave za Slovenijo, ki so jo lansko jesen izvedli med finančnimi direktorji, jih polovica v prihodnjem letu napoveduje več kot 1,6-odstotno gospodarsko rast, 74 odstotkov pa jih pričakuje, da se bodo prihodki njihovega podjetja povečali. Skoraj 60 odstotkov jih ocenjuje, da bo brezposelnosti v Sloveniji prihodnje leto upadla.

Po mnenju nekaj manj kot tretjine bo ključni dejavnik rasti razvoj tehnologije. Kot največja tveganja pa so finančni direktorji opredelili višje stroške poslovanja zaradi višjih cen surovin, delovne sile in storitev, negotove zakonodaje ter pomanjkanje kvalificirane delovne sile. Pri tem jih 61 odstotkov meni, da brexit ne bo imel nobenega vpliva na poslovanje njihovih družb.

Slovenski finančni direktorji prihodnje leto pričakujejo precej živahne konsolidacijske in prevzemne procese na trgu. Nekaj več kot 70 odstotkov jih namreč pričakuje povečanje združitev in prevzemov na lokalni ravni. Na področju financiranja so še vedno najbolj privlačen vir bančni krediti, ki jim sledijo notranji viri financiranja in evropska sredstva.

Več iz rubrike