Delnice Manchester Uniteda poskočile zaradi Elona Muska

Delnice Manchester Uniteda so na predprodaji za kratek čas poskočile za 17 %, potem ko se je Elon Musk šalil o nakupu kluba.
Fotografija: Aprila letos je Elon Musk tvitnil, da bo kupil Coca-Colo, "da bi vanjo vrnil kokain", zatem se je zapletel s Twitterjem, zdaj se šali v zvezi z nakupom kluba Manchester Uniteda. FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Odpri galerijo
Aprila letos je Elon Musk tvitnil, da bo kupil Coca-Colo, "da bi vanjo vrnil kokain", zatem se je zapletel s Twitterjem, zdaj se šali v zvezi z nakupom kluba Manchester Uniteda. FOTO: REUTERS/Dado Ruvic

Elon Musk rad buri duhove. Aprila letos je tvitnil, da bo kupil Coca-Colo, samo zato, da bi vanjo "vrnil kokain". To je bil tvit, na katerega so se Muskovi sledilci spomnili, ko je tvitnil o nameri nakupa angleškega nogometnega kluba Manchester United.

Seveda je bila namera o nakupu Coca-cole skorajda prvoaprilska šala, a si jo je privoščil, ker je preverjal magično moč tega družabnega medija. Namreč, le nekaj dni za tem tvitom o Coca-Coli je  upravni odbor Twitterja sprejel Muskovo ponudbo za nakup družbenih medijev za 44 milijard dolarjev. Kot smo poročali, se je zgodba s Twitterjem in Muskom zapletla do te mere, da je zdaj zaradi spora proti milijarderju vložena tožba. 

A pojdimo k aktualni zgodbi o klubu Manchester United

Takoj, ko je Elon Musk tvitnil: "Kupujem Manchester United", in še preden je pojasnil, da se šali, so se delnice angleškega nogometnega kluba Manchester United v danes v predborznem trgovanju za kratek čas podražile za kar 17 %.

Zgodba

Oboževalci so se odzvali z mešanico navdušenja in skepticizma, saj ima Musk zgodovino tvitanja podobnih šal.

"“Also, I’m buying Manchester United ur welcome," je milijarder zapisal na Twitterju.

Nekaj ur pozneje je Musk odgovoril na vprašanje uporabnika Twitterja, ali misli resno z nakupom kluba, in pojasnil, da je šlo za šalo.

»Ne, to je dolgoletna šala na Twitterju. Ne kupujem nobenih športnih ekip,« je tvitnil in k temu dodal, da »čeprav, če bi bila katera koli ekipa, bi bila to Man U. V času mojega otroštva je bil ;Manchaster United moja najljubša ekipa.«

Delnice Manchester Uniteda, s katerimi se na newyorški borzi trguje pod kratico MANU, so se v trgovanju pred borzo od 4:30 zjutraj po srednjeevropskem času povečale za 3,68 % in zmanjšale dobiček, potem ko so po tvitu prvotno narasle za 17 %.

Glede na najnovejšo borzno oceno kluba bi nakup Manchester Uniteda Muska stal okoli 2 milijardi dolarjev.

In odziv kluba?

Manchester United zadeve ni želel komentirati za zdaj za noben medij. Je pa javnost tvit opazila, saj je Muskov prvotni tvit  sprožil široko reakcijo in pridobil več kot 573 000 všečkov. Mimogrede: v času pisanja tega članka je bil Muskov tvit ponovno retvitan več kot 140 000-krat.

Navijači Manchester Uniteda so se odzvali presenečeno, a polno upanja, saj so mnogi kritizirali trenutne lastnike kluba, ameriško družino Glazer.

Več iz rubrike