Delničarji Sija imenovali tri nove člane nadzornega sveta

Za štiriletni mandat so imenovali Boštjana Napasta, Heleno Ploj Lajovic in Polono Marinko, nov mandat pa so potrdili Jevgeniju Zverevu in Dmitrju Davidovu. Z novimi imenovanji želi Sij izboljšati korporativno upravljanje.
Fotografija: Igor Zaplatil
Odpri galerijo
Igor Zaplatil

Kot so v sporočilu za javnost sporočili iz družbe Sij, so na skupščini dosedanja člana nadzornega sveta Sergeja Frolova in Sergeja Čerkaeva odpoklicali s funkcije, medtem ko v sedemčlanskem nadzornem svetu ostajata Janko Jenko in Mitja Križaj.

Spremembe v sestavi nadzornega sveta odražajo, da je družba usmerjena v izboljševanje standardov korporativnega upravljanja v družbi Sij in Skupini Sij, "samo dejstvo, da so se skupščine udeležili vsi delničarji, pa kaže na njihovo podporo tem prizadevanjem", so še zapisali.

V Siju, ki je v večinski lasti ruske družine Zubicki, nadzorni delež pa ime v njem država, je v zadnjem letu po smrti očeta iz te družne prišlo do velikih sprememb v načinu upravljanja družbe. Kot je poročalo Delo, naj bi se sin Jevgenij Zubicki začel pospešeno vmešavati v tekoče posle družbe in prevzemati njene vajeti, čeprav ni ne član uprave ne član nadzornega sveta.

Sij sicer formalno vodita njegov brat Andrej Zubicki in Dimitrij Bočkarev. Prav zaradi teh sprememb je lani po pisanju Dela jeklarsko družbo zapustila prejšnja uprava, pa tudi okoli 25 ključnih menedžerjev in razvojnih kadrov.

Skupino Sij poleg osnovne metalurške dejavnosti sestavlja še prehrambna dejavnost (Skupina Perutnina Ptuj). Skupaj skupina zaposluje skoraj 7500 zaposlenih v Sloveniji in tujini.

V devetmesečju lani je skupina ustvarila za 13,7 milijona evrov čistega dobička, v enakem obdobju leta 2016 pa je ta znašal 28,5 milijona evrov. Za 19,7 odstotka na 763,5 milijona evrov pa je zvišala prihodke od prodaje, so novembra sporočili iz Sija.

Več iz rubrike