Delničarjem Save Re se obetajo skoraj petino višje dividende kot lani

Nadzorni svet pozavarovalnice Sava Re bo skupaj z upravo skupščini delničarjev predlagal, naj se del bilančnega dobička v višini 14,7 milijona evrov uporabi za izplačilo dividend.
Fotografija: Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Foto: Uroš Hočevar

Za leto 2018 je tako predlagana dividenda v višini 95 centov bruto na delnico, kar je 15 centov oz. 18,8 odstotka več kot lani.

Nadzorni svet in uprava sta predlog oblikovala na sredini seji nadzornikov Save Re. Ob upoštevanju števila lastnih delnic bo družba za dividende namenila 34,23 odstotka čistega dobička skupine za leto 2018, so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

S tem Sava Re sledi dividendni politiki, ki jo je sprejela s strateškim načrtom za obdobje 2017-2019. Dividendna politika družbe postavlja usmeritev 10-odstotne rasti dividende letno, pri čemer znesek dividende ne presega 40 odstotkov čistega poslovnega izida skupine, so pojasnili.

Upoštevanje tega pravila bi sicer v letu 2019 pomenila dividendo v višini 88 centov bruto na delnico, vendar sta sklenila uprava in nadzorni svet zaradi preseganja načrtovanega dobička predlagati nekaj višji znesek. "Navkljub dobrim rezultatom v letu 2018 smo in bomo stremeli k dolgoročno stabilno rastoči dividendi in primerni dividendni donosnosti glede na tveganja v panogi in svetovnem gospodarstvu," so to odločitev pospremili v pozavarovalnici.

Skupina Sava Re je lani povečala čisti dobiček za 38,3 odstotka na rekordnih 43 milijonov evrov. Bruto premije so porasle za 5,6 odstotka na 546,3 milijona evrov. Matična družba Sava Re pa je dobiček povečala za 27 odstotkov na 41,87 milijona evrov, medtem ko se je obseg zbranih premij zmanjšal za odstotek na 151,6 milijona evrov.

V letu 2019 skupina načrtuje 4,5-odstotno rast prihodkov ter rast iz naslova zaključenih prevzemov na hrvaškem zavarovalnem trgu in na slovenskem trgu upravljanja skladov.

Sklic skupščine delničarjev Save Re bo objavljen v ponedeljek, dividende pa naj bi družba izplačala 14. junija.

Več iz rubrike