Delavska hranilnica z 2,66 milijona evrov čistega dobička

Delavska hranilnica, ki od začetka tega meseca deluje pod novo upravo, je v prvih devetih mesecih bilančno vsoto povečala za nekaj manj kot 14 odstotkov na 1,14 milijarde evrov. Čisti dobiček je dosegel 2,66 milijona evrov, medtem ko ga je bilo lanskih devetih mesecih 4,74 milijona evrov.
Fotografija: Marko Feist
Odpri galerijo
Marko Feist

Hranilnica je v prvih devetih mesecih dosegla bruto dobiček v višini 3,21 milijona evrov. Čiste obresti so se v primerjavi z enakim obdobjem lani znižale za odstotka, čiste provizije pa so se povišale za 34 odstotkov, je razvidno s spletne strani hranilnice.

Ta je v devetih mesecih oblikovala 677.000 evrov neto oslabitev. Ob tem je njen kapital konec avgusta znašal 49 milijonov evrov, količnik kapitalske ustreznosti pa 13,80 odstotka.

Delež kreditov, pri katerih se pojavljajo zamude nad 90 dni in nad 200 evrov, je konec septembra znašal 1,13 odstotka kreditnega portfelja. Delež bruto nedonosnih izpostavljenosti z zamudo nad 90 dni, ki zajame tudi bonitetne skupine D in E, med katerimi se terjatve redno odplačujejo, je znašal 3,23 odstotka.

Hranilnica je kredite nebančnemu sektorju v letošnjih prvih devetih mesecih povečala za 13,5 odstotka. Stanje kreditov prebivalstva je beležilo 14,4-odstotno rast, stanje kreditov pravnih oseb pa 12,1-odstotno rast.

Vloge nebančnega sektorja so se povečale za 14,4 odstotka. Vloge prebivalstva so porasle za 11,7 odstotka, vloge pravnih oseb za 20,7 odstotka.

Delavska hranilnica ima od začetka novembra novo tričlansko upravo. Po odhodu Dušana Grlice jo vodi prej član uprave Renato Založnik, v njej pa sta še Jasna Mesić, doslej že članica uprave, ter Robert Černe, ki je bil prej svetovalec uprave in mora za to mesto pridobiti še licenco Banke Slovenije.

Več iz rubrike