Davos: Podelitev nagrad The Circulars 2018 s področja krožnega gospodarstva

Med letošnjimi šestimi finalisti za nagrado »Circular Leadership« je mag. Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica in direktorica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change.
Fotografija: Roman Šipić
Odpri galerijo
Roman Šipić

S slavnostno otvoritvijo se začenja vrh Svetovnega gospodarskega foruma (World Economic Forum) v švicarskem Davosu. Večer se bo nadaljeval z razglasitvijo zmagovalcev za globalno nagrado The Circulars 2018 v sedmih kategorijah, ki jih je izbrala 27 članska mednarodna žirija. Med šestimi finalisti v kategoriji Circular Leadership letos mag. Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica in direktorica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change.

Globalno tekmovanje za najboljše prakse in projekte s področja krožnega gospodova The Circulars organizirata Svetovni gospodarski forum (World Economic Forum ) in Forum mladih globalnih voditeljev (Forum of Young Global Leaders ) v sodelovanju Accenture Strategy. Tekmovanje poteka letos že četrtič. Cilj projekta je prepoznavanje in povezovanje najboljših praks, pobud in voditeljev krožnega gospodarstva v svetovnem merilu. Zmagovalci bodo znani danes zvečer.

Tokrat bo v Davosu aktivno sodeloval tudi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, ki bo dosežke Slovenije na področju krožnega gospodarstva in vlogo Partnerstva za zeleno gospodarstvo, katerega članica je platforma Circular Change, v sredo, 24. januarja, predstavil na panelu na temo krožnega gospodarstva. Premier se je maja 2017 v okviru 2. mednarodne konference Circular Change v Mariboru srečal s predstavnikom Svetovnega gospodarskega foruma Attilo Turosom in izrazil podporo vključitvi Slovenije v iniciativo PACE – Platform for Accelerating Circular Economy. Prav razvoj te globalne platforme bo v središču panela v Davosu.

Platforma Circular Change je letos povezala regionalne partnerje in spodbudila prijave dobrih praks krožnega gospodarstva za nagrade The Circulars. Vključenih je bilo kar devet organizacij iz Slovaške, Češke, Madžarske, Prištine, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Švice in Avstrije. Tako je nastala močna mreža nosilcev krožnih praks, ki pomembno prispeva k mednarodnemu povezovanju in pospeševanju tranzicije iz linearnih v krožne poslovne modele.

Leta 2015 je prestižno nagrado »Circular Leadership« prejel dr. Janez Potočnik, nekdanji evropski komisar in predlagatelj paketa za krožno gospodarstvo, sicer tudi predsedujoči svetu Circular Change. V letu 2017 pa se je med finaliste uvrstil Guido Braam, uspešen nizozemski podjetnik, pionir krožnega gospodarstva na Nizozemskem in tudi član sveta platforme Circular Change. Circular Change v mednarodnem prostoru krepi prepoznavnost in postaja pomembna sooblikovalka evropskih in globalnih krožnih preobrazb. Ladeja Godina Košir je bila izbrana v nabor 24 članov koordinacijske skupine Evropske deležniške platforme za krožno gospodarstvo (European Circular Economy Stakeholder Platform), v okviru katere utrjuje vlogo Slovenije.

Utemeljitev žirije:

"Njeno delo na področju razvoja krožnega gospodarstva v Sloveniji in širši regiji je prepoznavno na najvišji ravni, še posebej velja izpostaviti hiter napredek, ki ga je dosegla v tako kratkem času z vključevanjem tolikšnega števila posameznikov v širokem geografskem območju. Želimo jo spodbuditi, da nadaljuje z osredotočanjem dela na mednarodni ravni in tako omogoča napredek, hkrati pa razvija aktivnosti v Sloveniji, da bo postala naslednja vodilna sila krožnega gospodarstva v Evropi."

Več iz rubrike