Dars podaljšal rok za izbiro izvajalca za odstranitev cestninskih postaj

Dars je na željo potencialnih pobudnikov podaljšal rok razpisa, s katerim išče izvajalca za odstranitev cestninskih postaj na posameznih odsekih avtocest in hitrih cest. Kot so za STA pojasnili na Darsu, bodo ponudbe odpirali 15. februarja.
Fotografija: Roman Šipić
Odpri galerijo
Roman Šipić

Dela, ocenjena na nekaj več kot 30 milijonov evrov, bodo predvidoma trajala več let, stekla pa naj bi po vzpostavitvi elektronskega sistema cestninjenja za tovorna vozila. Rok razpisa bi se moral izteči danes, a so na Darsu pojasnili, da so ga za 14 dni zamaknili na željo potencialnih pobudnikov, s čimer so jim zagotovili dodaten čas za ustrezno pripravo ponudb.

Predvidena je preureditev območij 34 cestninskih postaj po državi, in sicer 15 čelnih cestninskih postaj na avtocestah in hitrih cestah ter 19 stranskih cestninskih postaj na priključnih krakih, je razvidno iz dokumentacije, ki jo je Dars objavil na svojih spletnih straneh.

Slovenija bo sicer s sistema cestninskih postaj na sistem cestninjenja v prostem prometnem toku DarsGo prešla 1. aprila. Ta bo obvezen za tovorna vozila.

Kot so sporočili z Darsa, obstoječi cestninski sistem zaradi vedno večjega obsega prometa ne deluje več optimalno. Cestninjenje brez postankov bo v Sloveniji zagotovil sistem DarsGo, ki bo pokril vse avtoceste in predor Karavanke.

Kartice Dars in cestninski boxi ABC, ki so bili v uporabi do sedaj, s 1. aprilom ne bodo več veljavni. Preostali znesek dobroimetja bodo stranke dobile povrnjen. Kot je pojasnila Matej Kranjc iz Darsa, se lahko uporabniki že sedaj lahko registrirajo na nov cestninski sistem.

Uporabniki bodo novo cestninsko napravo DarsGo box prejeli z brezplačno dostavo znotraj EU ali pa jo bodo prevzeli na izbrani Darsovi servisni postaji.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: