Danes izrek sodbe v primeru Mladinska knjiga

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča bo danes izrekel sodbo Francu Krambergerju, Mirku Krašovcu, Ivanu Fermetu in Stanislavu Valantu, ki so obtoženi zlorabe položaja pri prodaji delnic Mladinske knjige. Obramba trdi, da niso krivi, da se med seboj niso poznali in se zato tudi niso mogli dogovarjati o poslih.
Fotografija: Delo
Odpri galerijo
Delo

Gre za očitana kazniva dejanja pri poslu iz decembra 2003, ko je tedanja mariborska škofija od Krekove družbe za 938.407 evrov kupila 46.850 delnic Mladinske knjige in jih nato še isti dan družbi Etol prodala za 1,54 milijona evrov.

Aprila 2004 je mariborska škofija od Krekove družbe kupila še 51.283 delnic Mladinske knjige v vrednosti skoraj 1,03 milijona evrov. Za 1,69 milijona evrov jih je nato prodala NFD.

Tožilec meni, da sta nekdanji predsednik uprave Etola Ivan Ferme in nekdanji prvi mož družbe NFD Stanislav Valant zlorabila položaj ali pravice. Za Valanta predlaga tri leta, za Fermeta poldrugo leto zapora.

Nekdanji mariborski škof in pozneje nadškof Franc Kramberger in nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec pa sta po njegovem kriva sostorilstva. Za Kraševca tožilec predlaga dve leti zapora, za Krambergerja pa pogojno obsodbo enega leta s preskusno dobo dveh let.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: