Daimler mora vpoklicati še 60.000 avtomobilov z dizelskim motorjem

Daimler obtožbe o manipuliranju z izpusti zavrača. Vpoklic bo izvedel, a se bo na odločitev hkrati pritožil.
Fotografija: KBA je Daimlerju že avgusta lani zaradi okolju neprijaznih dizelskih motorjev naložila vpoklic 690.000 dizelskih vozil po vsej Evropi, od tega 280.000 v Nemčiji. Foto: Reuters
Odpri galerijo
KBA je Daimlerju že avgusta lani zaradi okolju neprijaznih dizelskih motorjev naložila vpoklic 690.000 dizelskih vozil po vsej Evropi, od tega 280.000 v Nemčiji. Foto: Reuters

Nemški avtomobilski proizvajalec Daimler mora v Nemčiji vpoklicati še 60.000 avtomobilov z dizelskim motorjem. Razlog je domnevno nezakonita oprema, uporabljena za zmanjšanje škodljivih izpustov. Daimler bo vpoklic izvedel, a zavrača očitke o manipulacijah.

Nemški urad za motorna vozila (KBA) je v petek Daimlerju naložil vpoklic avtomobilov mercedes-benz GLK 220 CDI, proizvedenih v letih od 2012 do 2015. V petek je o tem poročal Bild am Sonntag, v soboto pa so novico potrdili na nemškem ministrstvu za promet.Na ministrstvu so sicer pojasnili, da so v preiskavi pri omenjenem modelu mercedesa z dizelskim motorjem odkrili nezakonito opremo za čiščenje izpustov. Ta naj bi namreč zmanjšala izpuste le na testu, ne pa tudi v vsakodnevnem prometu.

V Daimlerju so pojasnili, da so delovanje te opreme KBA predstavili že maja lani in odgovorili na zastavljena vprašanja. Prepričani so, da je oprema v skladu z zakonodajo.
 

Kazen so dobili že prejšnje leto


KBA je Daimlerju že avgusta lani zaradi okolju neprijaznih dizelskih motorjev naložila vpoklic 690.000 dizelskih vozil po vsej Evropi, od tega 280.000 v Nemčiji.

Prvi se je sicer na zatožni klopi zaradi goljufanja na testih dizelskih vozil znašel nemški Volkswagen, potem ko je sporno programsko opremo, ki je na testih prikazovala manjše škodljive izpuste od dejanskih, odkrila ameriška agencija za varovanje okolja. Nemške oblasti so kmalu začele preiskovati, ali je v okviru t. i. afere dieselgate goljufal samo Volkswagen ali pa gre za širši problem.

Več iz rubrike