Coca Cola prevzema kavnega giganta

Iz družbe so sporočili, da so s podjetjem Costa Limited dosegli končni dogovor o prevzemu podjetja. Kavni gigant je bil ustavljen leta 1971 v Londonu in danes upravlja z eno vodilnih znamk kave na svetu.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Coca Cola je za 5.1 milijard dolarjev kupila Costa Limited od družbe Whitebread PLC, s prevzemom pa bo vodilna družba gaziranih pijač okrepila svoj položaj še na trgu kave v Evropi, Aziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Poleg znamke Costa bo multikorporacija dobila še štiri tisoč maloprodajnih trgovin z visoko usposobljenimi baristi, oddelek za kavne aparate, razne oblike kave za domačo uporabo in najsodobnejšo pražarno kave.

Ko se črno steče v črno

Costa je vodilna znamke kave v Veliki Britaniji, a opazno rast med drugim beleži tudi na Kitajskem. Prevzem ima za podjetje (in širše) velik pomen, saj je svetovni trg kave razdrobljen, obenem pa Coca Coli prinaša strokovno znanje na področju poslovanja s kavo, vse od dobavne verige in preverjanja porekla do prodaje in distribucije.

Z več kot 500 različnimi znamkami je Coca Cola prisotna v več kot 200 državah po vsem svetu.

Družba Whitebread PLC za prodajo potrebuje odobritev delničarjev, kar namerava pridobiti sredi oktobra. Za prevzem pa potrebujejo tudi soglasje varuha konkurence v Evropski uniji in na Kitajskem.

Več iz rubrike

aktualno

Je bogatašem dovoljeno dirkati po nemških cestah?

Kratek film, ki je bil objavljen na družbenih omrežjih, je te dni znova podžgal debato o zakonsko neomejeni hitrosti motornih vozil na nemških avtocestah.

aktualno

Prejemnik priznanja za življenjsko delo za management je Igor Mervič

Igor Mervič je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2021. Priznanje bo prejel danes na srečanju Združenja Manager.

aktualno

Hrvaško podjetje Plan Radar od vlagateljev pridobilo 69 milijonov

Naložba sodi v financiranje serije B in bo podjetju pomagala nadaljevati pot globalne širitve, usmerjene predvsem na oddaljene trge.

aktualno

Slovenski proizvajalec sladoledov Leone krepi prisotnost v tujini

Družba Incom s sedežem v Ajdovščini ima za sabo uspešno leto. Zdaj načrtuje krepitev proizvodnje in širitev na tujih trgih.

Komentarji: