Citigroup zaradi davčne reforme z 18-milijardno četrtletno izgubo

Banka Citigroup je v zadnjem lanskem četrtletju ustvarila 18,3 milijarde dolarjev čiste izgube, kar pripisujejo enkratnemu strošku v višini 22 milijard dolarjev zaradi davčne reforme v ZDA. Kljub slabšemu četrtletju sicer v banki ocenjujejo, da so pred njimi zaradi omenjene davčne reforme boljši časi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Arhiv podjetja

Več ameriških podjetij je v zadnjem lanskem četrtletju poročalo o izgubi na račun sprememb, ki jih je prinesla davčna reforma ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Reforma med drugim prinaša znižanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb na 21 odstotkov, kar zahteva novo vrednotenje odloženega davčnega premoženja in obveznosti.

Izvršni direktor banke Citigroup Michael Corbat je ob objavi poslovnih rezultatov dejal, da jih kljub enkratnim stroškom zaradi davčne reforme čaka rožnata prihodnost. Davčna reforma ne vodi samo do višjih neto dohodkov in povečanju donosnosti, temveč bo okrepila okolje za ustvarjanje kapitala, je dodal.

Ob izključitvi omenjenega enkratnega stroška, je sicer banka v zadnjem lanskem četrtletju zabeležila štiriodstotno povečanje čistega dobička, ki se je ustavili 3,7 milijarde dolarjev.

Banka je postregla tudi s celoletnim lanskim poslovanjem. Dobiček iz poslovanja se je okrepil za milijardo na 15,8 milijarde dolarjev. Prihodki so znašali 71,4 milijarde dolarjev, čista izguba pa je znašala 6,2 milijarde dolarjev.

Več iz rubrike