Predstavitvena informacija

»Check for recycling« uvaja spremembe na področju odpadne embalaže

Upravljanje odpadne embalaže je moralna obveza za zaščito okolja. V prihodnjem desetletju bo prerasla v vedno bolj regulirano področje krožnega gospodarstva.
Fotografija: Če se količina plastike za enkratno uporabo ne omeji, bo po napovedih do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib. FOTO: Interseroh
Odpri galerijo
Če se količina plastike za enkratno uporabo ne omeji, bo po napovedih do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib. FOTO: Interseroh

Večina plastike v Evropi pristane med mešanimi odpadki, do leta 2030 pa želi Evropska komisija zagotoviti, da bo vsa plastična embalaža primerna za recikliranje ali ponovno uporabo na stroškovno učinkovit način. Interseroh je družba za ravnanje z odpadnimi produkti in s preverjanjem reciklabilnosti embalaže na slovenski trg prinaša trajnostno strategijo.
 
Recikliranje je učinkovit način ohranjanja naravnih virov in možnost, da se odpadne surovine vključijo v cikel krožnega gospodarstva, pravi Darja Figelj, direktorica družbe Interseroh. Če se količina plastike za enkratno uporabo ne omeji, bo po napovedih do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib. Za zapiranje zanke je potrebno poznavanje postopka pravilnega ločenega zbiranja odpadkov. Plastenke iz recikliranega PET materiala so tako dandanes šolski primer ponovne uporabe v embalažni industriji.
 
Vsa embalaža prav zaradi različnega oblikovanja in sestave materialov nima enake stopnje reciklabilnosti. Darja Figelj ob tem dodaja, da nereciklabilna embalaža ostaja problem, ker nekateri proizvajalci in embalerji še vedno raje uporabljajo »ugodnejše« embalažne materiale, ne glede na to, da je njihovo recikliranje oteženo ali pa celo nemogoče.

V družbi Interseroh poudarjajo, da je reciklabilnost standard, ki bi se ga morala podjetja v Sloveniji bolj zavedati, saj bi s tem pripomogla k boljši skrbi za okolje. Razvijajo inovativne trajnostne rešitve, ki omogočajo učinkovito in pravilno ravnanje z odpadki. Hkrati z zaostrovanjem predpisov na tem področju skrbijo, da njihov sistem ravnanja z odpadnimi produkti sledi zakonskim obveznostim.

FOTO: Interseroh
FOTO: Interseroh

 
Da bi podjetja lahko preverila stopnjo reciklabilnosti obstoječe embalaže, je Interseroh vzpostavil produkt »Check for recycling«, ki je po novem na voljo tudi slovenskim proizvajalcem. V analizi s programskim orodjem preverijo lastnosti embalaže, sestavo materialov, kar določa možnost zbiranja, razvrščanja in predelave. Ocena reciklabilnosti se tvori iz teh podatkov. Embalaža z dovolj visoko oceno prejme znak/logotip ter poročilo o preverjanju reciklabilnosti, s katerim se proizvajalec uvrsti med podjetja, ki svojo embalažo upravljajo trajnostno. V nasprotnem primeru Interseroh podjetju posreduje strokovne predloge za izboljšavo sestave materialov in oblikovanja.
 

Podjetja, ki proizvajajo embalažo in se zavedajo, da ima ta kot odpadek negativen vpliv na okolje, lahko z vpogledom v poročilo o preverjanju reciklabilnosti »Check for recycling« potrošnikom prek neodvisnega vira dokažejo, da so z reciklabilno embalažo prevzela svoj del odgovornosti. Kar tretjina evropskih potrošnikov namreč trdi, da ne kupuje več od podjetij, katerih embalaža ni trajnostna. Reciklabilnost embalaže torej sovpada z njihovimi željami in tudi s skrbjo za okolje.
 
Poleg osnovnega preverjanja reciklabilnosti »Check for recycling« Interseroh ponuja še laboratorijsko preverjanje »Made for recycling«, v katerem jim podjetje pošlje pet vzorcev embalaže. V laboratoriju za te specifične vzorce pregledajo vse parametre, ki vplivajo na reciklabilnost, tudi to, ali bo v določeni državi gospodinjstvo prepoznalo, kam naj odvrže embalažo. Po koncu analize izdajo poročilo in certifikat, ki navaja, koliko je preverjena embalaža reciklabilna.
 
Po drugih evropskih državah, na primer v Nemčiji, so takšna preverjanja že skoraj standard, saj je večje zavedanje o tem, kaj pravzaprav pomeni trajnost. Interserohov »Check for recycling« je priložnost za podjetja, ki proizvajajo embalažo ali pakirajo izdelke v lastno embalažo, da opravijo preverjanje reciklabilnosti, ki je že priznano na mednarodnih trgih. Vsak od nas mora prevzeti odgovornost za okolju prijazne navade, naj bodo to proizvajalci ali pa porabniki, ki po uporabi plastenko odvržejo ne v najbližji zabojnik z mešanimi odpadki, ampak v tistega za odpadno embalažo.
 

Naročnik oglasne vsebine je Interseroh
 

Več iz rubrike