Cenena in nezdrava hrana v angleških šolah zaradi visokih cen

Naraščajoči stroški hrane so prisilili kuharje v angleških šolskih menzah, da šolarjem kuhajo cenejšo in s tem tudi hrano slabše kakovosti.
Fotografija: V Angliji znižujejo prehrambene standarde zaradi naraščajočih življenjskih stroškov in nenehnih pritiskov v dobavni verigi. FOTO. Delo ( Jure Eržen)
Odpri galerijo
V Angliji znižujejo prehrambene standarde zaradi naraščajočih življenjskih stroškov in nenehnih pritiskov v dobavni verigi. FOTO. Delo ( Jure Eržen)

Skoraj polovica ponudnikov napoveduje nadaljnje padanje kakovosti sestavin, saj si sestavine za pripravo šolske prehrane, malic in kosil, zaradi visokih cen ne morejo več privoščiti.

Priznavajo, da od začetka drastičnega dviga cen tako energentov kot prehrane, posegajo manj kakovostnih sestavinah, na kar so postali pozorni tako starši angleških šolarjev kot zdravstveni strokovnjaki.

V Angliji znižujejo prehrambene standarde zaradi naraščajočih življenjskih stroškov in nenehnih pritiskov v dobavni verigi

Glede na nove raziskave so se stanadardi v šolskih prehrani drastično znižali. Še posebej v javnih šolah, kar pomeni, da so največje žrtve, ki po novem tudi v šolah uživajo nekakovostno hrano, otroci iz najrevnejših družin.

Ali se lahko ob teži vse višjih cen osnovnih dobrin kot je hrana nižajo standardi tudi v slovenskih šolah, pa bomo videli kmalu. Že septembra, po poletnih počitnicah. Foto: DELO
Ali se lahko ob teži vse višjih cen osnovnih dobrin kot je hrana nižajo standardi tudi v slovenskih šolah, pa bomo videli kmalu. Že septembra, po poletnih počitnicah. Foto: DELO

V raziskavi, ki jo je naročilo Soil Association, dobrodelna ustanova za zdravje hrane, je 47 odstotkov ponudnikov šolske prehrane izjavilo, da jih skrbi, da ne bodo mogli izpolniti zakonsko predpisanih zahtev glede hrane, če se gospodarske razmere ne izboljšajo.

Približno 13 odstotkov gostincev, ki jih je Soil Association vprašalo prejšnji mesec, je dejalo, da že niso dosegli standardov za hrano, zaradi česar so zdravstveni strokovnjaki opozorili, da bi lahko nižje ravni prehrane negativno vplivale na dobro počutje učencev.

"To ima resnične posledice za otroke," je dejal Rob Percival, vodja politike pri Soil Association.

Namreč, tako kot v Sloveniji tudi v drugih članicah Evropske unije in tudi v Veliki Britaniji nutricisti natančno določajo standarde šolske hrane in sicer tako, da vsak šolar v šolskem tednu dobi pravo mero hranil, ki so nujne za zdrav obrok. 

Žal je zdrava in topla šolska prehrana edina možnost zdravega prehranjevanja, kosilo v šoli pa edini topel obrok v dnevu. To pomeni, da če bodo ti standardi kršeni, bo Evropa dobila generacije predebelih, a podhranjenih in nezdravih otrok.

To vodi v pravo zdravstveno katastrofo.

Ali se lahko ob teži vse višjih cen osnovnih dobrin kot je hrana nižajo standardi tudi v slovenskih šolah, pa bomo videli kmalu. Že septembra, po poletnih počitnicah.

Več iz rubrike