Cene plina se spet (še dodatno) višajo

Po novem zmanjšanju dobav cene plina vnovič navzgor
Fotografija: Za plin bomo plačevali še višje cene kot smo doslej. Foto: Delo
Odpri galerijo
Za plin bomo plačevali še višje cene kot smo doslej. Foto: Delo

Po novem zmanjšanju dobav ruskega plina Evropi so se cene zemeljskega plina na svetovnih trgih vnovič zvišale. Plin z nizozemskega vozlišča TTF, ki je referenčna točka za Evropo, se je od jutra podražil že za več kot deset odstotkov.

Trenutno je treba za megavatno uro plina z dobavo v juliju odšteti okoli 140 evrov, potem ko se je še v torek njegova cena gibala pod 100 evrov. V zadnjih treh dneh je cena plina na vozlišču TTF narasla za skoraj 70 odstotkov, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ruski Gazprom je v sredo napovedal, da bo od danes prek plinovoda Severni tok 1 v Nemčijo pošiljal le še največ 67 milijonov kubičnih metrov plina, potem ko je že dan prej te količine zmanjšal na 100 milijonov kubičnih metrov. Prvotno je bil obseg dobav v Nemčijo določen pri 167 milijonih kubičnih metrov, v le dveh dneh so se torej zmanjšale za 60 odstotkov.

Gazprom je ukrep pojasnil z zamudo pri popravilu ene od plinskih turbin v Kanadi in za to okrivil podjetje Siemens Energy. Vendar je nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck zmanjšanje dobav ruskega plina označil za politično motiviran ukrep. Pričakuje, da bo Rusija svoje dobave še dodatno zmanjšala.

Habeck je spomnil, da je Rusija že ustavila dobave plina Bolgariji, Poljski in Danski, ter dodal, da v Nemčiji kljub zmanjšanju dobav ni težav z oskrbo odjemalcev, saj jim je doslej še vedno uspelo zagotoviti ta energent iz drugih virov. Nemčija je največja odjemalka ruskega zemeljskega plina v Evropi, sledi ji Italija.

Iz italijanske energetske družbe Eni so v sredo zvečer sporočili, da bo Gazprom danes za 15 odstotkov zmanjšal dobave plina tudi Italiji. Vzroka v Moskvi niso navedli, so sporočili.

Takšno ravnanje Moskve ni naključje, je poročala Ansa in spomnila, da so EU, Egipt in Izrael v sredo v Kairu ob obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen podpisali memorandum o soglasju za izvoz zemeljskega plina iz judovske države v Evropo prek dežele faraonov.

Dodatno rast cen plina na svetovnih trgih pa spodbuja tudi eksplozija v obratu za proizvodnjo utekočinjenega zemeljskega plina v ameriškem Teksasu prejšnji teden. Izpad proizvodnje je pričakovati do septembra, v tem času bodo torej lahko ZDA dobavljale Evropi manjše količine plina, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Več iz rubrike