Cene paladija na rekordno visokih ravneh

Paladij je zaradi velikega povpraševanja v avtomobilski industriji dragocen kot še nikoli. Cena te plemenite kovine se vztrajno zvišuje že dve leti in se je v tem času več kot podvojila. V torek zvečer je dosegla rekordnih 1098,56 dolarja za 31,1-gramsko unčo, danes pa se je nekoliko znižala in bila opoldne okoli 1085,16 dolarja.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

"Paladij je trenutno plemenita kovina številka ena," so analitiki pri nemški banki Commerzbank zapisali v današnji analizi. Rast cene spodbuja premajhna ponudba na svetovnem trgu. Paladij se večinoma uporablja v avtomobilski industriji, in sicer v katalizatorjih za bencinske motorje. Tam je nadomestil drago platino.

Po mnenju analitikov pri Commerzbanki je k visoki rasti cene paladija prispeval tudi škandal z izpušnimi plini pri dizelskih avtomobilih. V zadnjem času se je namreč povpraševanje po avtomobilih z bencinskimi motorji, ki potrebujejo katalizatorje, znatno povečalo.

Obstaja pa še en vzrok za rast cen, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. K rasti cen plemenitih kovin že od sredine decembra prispeva padec tečaja ameriškega dolarja. Zaradi šibkejše ameriške valute so namreč v državah izven dolarskega območja cenejše, kar pa povečuje povpraševanje. Tako se danes nadaljuje tudi rast cene zlata in se giblje na najvišjih ravneh v zadnjih treh mesecih.

Več iz rubrike