Cene goriv bodo še višje

Cena za sod nafte je na londonski borzi zrasla nad 80 dolarjev, kar se je zgodilo prvič po letu 2014.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Zaostrovanje geopolitičnih trenj že udriha po žepih slovenskih voznikov, cene goriv pa bi lahko v priohdnje še zrasle. Nizke zaloge nafte v ZDA in odstop Washingtona od jedrskega sporazuma z Iranom krepijo pritisk na rast cen surove nafte. Sodček severnomorske nafte Brent je bil tako v današnjem trgovanju vreden že več kot 80 dolarjev, kar se je zgodilo prvič po letu 2014.

Višje cene so na eni strani slabe za voznike, na drugi pa jih pozdravljajo ameriški proizvajalci nafte iz plasti skrilavcev, kot tudi največje izvoznice nafte iz kartelnega združenja Opec. Savdska Arabija, največja in vodilna članica Opeca naj bi si želela prav cen višjih od 80 dolarjev za sod, saj bo s tem zagotovila dovolj prihodkov v proračun za financiranje velikih domačih projektov. Toda višje cene so hkrati lahko dvorezen meč, opozarjajo pri Mednarodni agenciji za energijo (IEA), kjer ocenjujejo, da so cene že tako visoke, da lahko povzročijo zmanjšanje povpraševanja.

Vsaj zaenkrat sicer kaže, da bo zaradi geopolitičnih trenj trend rasti cen še naprej obrnjen navzgor, kar je slab obet za voznike. V Sloveniji se goriva dražijo že zadnje tri mesece. Od konca februarja je cena litra 95-oktanskega neosvinčenega goriva, ki je v Sloveniji najbolj prodajan, zrasla za več kot šest odstotkov na 1,351 evra. Podobna pa je zgodba tudi pri dizelskem gorivu, ki je od 27. februarja do 8. maja zrasel z 1,219 na 1,296 evra.

Več iz rubrike