Čeferin napovedal luksuzni davek

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je včeraj v pogovoru za švicarske medije razburkal nogometni svet. Razkril je, da "Uefa v preteklosti ni imela nobene strategije delovanja" in napovedal uvedbo tako imenovanega luksuznega davka za klube z namenom, da se ohrani razmerje med najbogatejšimi in drugimi nogometnimi klubi.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

"S sodelavci pripravljamo zelo pomemben strateški dokument za prihodnost. Z razlogom, kar vas bo morda presenetilo, ker Uefa doslej ni imela nobene konkretne strategije delovanja," je dejal Čeferin za časnika La Tribune iz Ženeve in 24 Heures.

Slovenec kot najbolj pereč problem sodobnega nogometa vidi v tem, kako ohraniti konkurenčno ravnotežje med nogometnimi klubi. "Treba je za vsako ceno zadržati trenutni položaj, ko lahko vsak nogometni klub nastopa v vseh tekmovanjih pod našim okriljem. Sanje moramo ohraniti žive," je dejal Čeferin, medtem ko je Uefa sprejela reformo lige prvakov, ki garantira mesta v ligi najboljšim štirim klubom iz najmočnejših štirih lig, reformo, ki je požela veliko kritik manjših klubov in nogometnih lig.

Za ohranitev ravnovesja med klubi "smo si zamislili nekakšen luksuzni davek", je pojasnil Čeferin. Njegov princip je, da "če bo posamezen klub zapravil več denarja, kot ga sme, bo razliko, ta presežek, poravnal Uefi v obliki davka.

"To ni davek, ki bi ga pobrale vlade, ampak davek za Uefo. Še vedno pa se moramo odločiti, kako bomo ta davek prerazporedili naprej," je pojasnil Čeferin.

"Nekateri ukrepi bodo morda veljali že od naslednje sezone naprej," je dodal šef evropskega nogometa, ki si obenem želi tudi omejiti število pogodb z igralci za posamezen klub in število igralcev na posoji.

"Najbogatejši klubi lahko kupijo ves svet, kogar želijo, kar je slabo za preostale klube. Mnogi kupujejo le za to, da ne bi mogli tekmeci. Ne vem, kako se bomo odločili. Ali bomo le omejili število posojenih nogometašev za vsak posamezen klub ali pa bomo posoje celo prepovedali. Tako pride do velikih odklonov med številom nogometašev na pogodbah. Na primer ... nek italijanski klub jih ima celo 103! Tudi tu lahko postavimo meje," je še pojasnil Čeferin.

Več iz rubrike