Bruselj v preiskavo Applovega nakupa Shazama

Evropska komisija je sprožila poglobljeno preiskavo načrta ameriškega podjetja Apple za nakup vodilne aplikacije za prepoznavanje skladb Shazam. Bruselj skrbi, da bi sklenitev posla potrošnikom zmanjšala možnost izbire na področju storitev za pretočne glasbene vsebine.
Fotografija: arhiv podjetja
Odpri galerijo
arhiv podjetja

Vrednost posla - uradni podatki niso znani, govori se o približno 400 milijonov dolarjev - je preskromna, da bi Evropska komisija lahko sama sprožila preiskavo. Tako je počakala, da je postopek sprožila Avstrija, ki so ji nato sledile druge države.

Obstaja namreč dvom, da bi Apple s prevzemom Shazama prišel do podatkov o strankah njihovih tekmecev, ki bi jim lahko nato prilagajal ponudbo in s tem močno povečal svojo konkurenčnost. Preiskati nameravajo tudi, ali bodo Applovi konkurenti na glasbenem področju oškodovani, če bi Apple po prevzemu prekinil povezave Shazamove aplikacije do tekmecev.

Preiskava posla, ki ga je Apple naznanil decembra lani, bi lahko pomenila novo zaostritev odnosov med ameriškim tehnološkim podjetjem in Brusljem. Slednji je namreč pred dobrim mesecem dni predlagal davek za digitalne velikane, kot sta Apple in Google.

Shazam je imel kljub veliki priljubljenosti - predlani je število prenosov aplikacije doseglo milijardo - trdovratne težave pri ustvarjanju zaslužka. Dobičkonosen je postal šele konec lanskega leta po zaslugi oglaševanja s preusmeritvami na druge strani, kot je švedski velikan Spotify.

Več iz rubrike