Bruselj v poglobljeno preiskavo Nikeovega davčnega dogovora na Nizozemskem

Komisija se bo osredotočila na vprašanje, ali multinacionalka na Nizozemskem plača dovolj davkov.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

EU je danes sprožila poglobljeno preiskavo davčnega dogovora proizvajalca športne opreme Nike na Nizozemskem, ki so ga razkrili »rajski dokumenti«. Bruselj bo presodil, ali je dogovor v skladu s pravili, ki v uniji določajo pogoje državnih pomoči, je danes napovedala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Komisija se bo osredotočila na vprašanje, ali multinacionalka na Nizozemskem plača dovolj davkov. Države sicer lahko same določajo svojo davčno politiko, vendar pa lahko Bruselj ukrepa, če meni, da imajo podjetja nepravično konkurenčno prednost pred ostalimi.

Pod drobnogled so vzeli dve Nikeovi podružnici, registrirani na Nizozemskem, preko katerih proizvajalec športne opreme v Evropi prodaja svoje proizvode.

Med letoma 2006 in 2015 je bil sicer Nike na Nizozemskem deležen več davčnih ugodnosti, med drugim poenostavljenega načina plačevanja davkov za multinacionalke.

Bruselj je v zadnjih letih začel preiskave davčnih ugodnosti več velikih podjetij, med drugim so že sklenili, da mora ameriški tehnološki velikan Apple Irski plačati rekordnih 14,3 milijarde evrov davkov.

Več iz rubrike

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

aktualno

Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, enega največjih predstavnikov avtomobilske industrije pri nas, ki zaposluje več kot 5000 ljudi, opozarja, da so pred nami težji časi, kot so bili o…

Komentarji: