Bruselj prižgal zeleno luč proračunskemu predlogu Italije

Evropska komisija in Italija sta dosegli tudi uradni dogovor glede predloga italijanskega proračuna za prihodnje leto, je sporočil podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Rešitev po njegovih besedah ni idealna, je pa dovolj dobra, da proti Bruslju ne bo treba sprožiti postopka zaradi previsokega primanjkljaja.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Bruselj in Rim sta neformalni dogovor dosegla v torek, danes pa ga je Evropska komisija tudi uradno potrdila. S tem se je Italija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izognila postopku, katerega rezultat je lahko visoka kazen zaradi kršitve proračunskih pravil.

Predsednik italijanske populistično usmerjene vlade Giuseppe Conte je Evropski komisiji minuli teden predstavil nov kompromisni predlog proračuna za prihodnje leto, v katerem je Rim znižal predviden proračunski primanjkljaj na 2,04 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Komisija je prvotni italijanski proračunski predlog namreč zavrnila, ker je določal, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto znašal 2,4 odstotka BDP, potem ko je prejšnja italijanska vlada predvidela primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: