Bruselj nekoliko izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo

Evropska komisija je nekoliko izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo za letos, in sicer za 0,1 odstotne točke na 3,2 odstotka bruto domačega proizvoda, za prihodnje leto pa jo je ohranila pri 2,8 odstotka BDP.
Fotografija: Unsplash
Odpri galerijo
Unsplash

V primerjavi z lanskim letom, ko je Slovenija beležila 4,5-odstotno gospodarsko rast, se bo ta letos in v prihodnjem letu sicer upočasnila, izpostavlja komisija v poglavju o Sloveniji.

Gonilo rasti so bile v prvem četrtletju tega leta po navedbah komisije še naprej pretežno naložbe. Potrošnja in izvoz ostajata trdna, gospodarsko razpoloženje se je od začetka leta poslabšalo, a ostaja nad dolgoročnim povprečjem, še navajajo v Bruslju.

Čeprav bo rast naložb zmerna v primerjavi z visoko stopnjo v lanskem letu, ugodni pogoji financiranja, visoka stopnja izkoriščenosti zmogljivosti in intenzivnejša uporaba sredstev EU kažejo, da lahko ostanejo pomembno gonilo rasti.

Dejstvo, da je v začetku leta rast uvoza presegla rast izvoza, pa po drugi strani kaže, da pozitiven vpliv neto izvoza na rast morda ne bo trajal.

Komisija sicer Sloveniji napoveduje za letos 1,7-odstotno inflacijo, v prihodnjem letu pa dveodstotno, kar je nad povprečjem v območju evra, kjer naj bi bila inflacija letos in v prihodnjem letu 1,3-odstotna.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: