Broadcom načrtuje 130 milijard dolarjev vreden prevzem Qualcomma

Proizvajalec čipov Broadcom je objavil načrte o 130 milijard dolarjev vrednem nakupu konkurenčnega podjetja Qualcomm. Če bo nakup uspešen, bo šlo za največji nakup v tehnološkem sektorju doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

Ponudba ameriškega podjetja Broadcom, ki ima sicer sedež v Singapurju, želi z združitvijo dveh velikih igralcev v cvetoči panogi, ustvariti vodilno svetovno podjetje v sektorju. Broadcomova ponudba znaša 70 dolarjev na delnico, kar bi podjetje plačalo s 60 dolarji gotovine in 10 dolarji v obliki delnic Broadcoma.

Izvršni direktor Broadcoma Hock Tan je izpostavil, da bi posel ustvaril podjetje, ki bi bilo vodilno v sektorju in bi imelo impresiven portfelj produktov in tehnologije.

Iz Qualcomma, ki ima sedež v San Diegu, so medtem sporočili, da bodo ponudbo preučili in izbrali pot, ki bo najugodnejša za njihove delničarje.

Novica o načrtovanem prevzemu sicer prihaja nekaj dni po tem, ko je Tan v Beli hiši v družbi predsednika Donalda Trumpa napovedal, da namerava sedež družbe iz Singapurja preseliti nazaj v ZDA.

Qualcomm je sicer v fazi 47 milijard dolarjev vrednega prevzema nizozemskega rivala NXP. O prevzemu trenutno odločajo pristojni organi EU. Broadcom si medtem prizadeva kupiti konkurenta iz ZDA Brocade Communications, o poslu pa odločajo pristojni organi v Washingtonu.

Več iz rubrike

Komentarji: