Britansko-avstralski rudarski koncern Rio Tinto v ZDA obtožen goljufije

Ameriške oblasti so britansko-avstralski rudarski koncern Rio Tinto in dva njegova nekdanja visoka uslužbenca obtožile umetnega napihovanja vrednosti zalog premoga v Mozambiku in prikrivanja podatkov o naraščajoči izgubi. Drugo največje rudarsko podjetje na svetu je že napovedalo, da se bo odločno branilo pred vsemi obtožbami.
Fotografija: EPA
Odpri galerijo
EPA

Rio Tinto je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP leta 2011 za 3,7 milijarde dolarjev (3,11 milijarde evrov) kupil zaloge premoga v Mozambiku in jih nato tri leta pozneje prodal za vsega 50 milijonov dolarjev (42,1 milijona evrov).

Družba, njen tedanji direktor Tom Albanese in finančni direktor Guy Elliott naj bi po navedbah ameriških oblasti namreč pred nakupom umetno napihnili vrednost premoženja. Nato so, da bi si rešili kariero, pred upravnim odborom, revizorji in vlagatelji prikrivali podatke o poslu.

Ameriški regulatorji od rudarskega koncerna terjajo vrnitev na nedovoljen način pridobljenega dobička z obrestmi ter prepoved opravljanja vodstvenih funkcij v javnih družbah za Albaneseja in Elliotta. Dopuščajo tudi možnost civilnih tožb.

Rio Tinto je očitke zanikal in napovedal odločno obrambo. V družbi so prepričani, da so obtožbe neutemeljene in da jih bo sodišče zavrnilo. Tudi Albanese je dejal, da obtožbe niso resnične, prek svojega tiskovnega predstavnika pa jih je zanikal tudi Elliott.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: