Britanski parlament končno potrdil širitev letališča Heathrow

Britanski poslanci so po več desetletij trajajoči razpravi o učinkih na okolje le podprli dolgo načrtovano širitev londonskega letališča Heathrow. Na letališču upajo, da bo gradnja tretje steze lahko stekla do leta 2021, a si morajo še prej zagotoviti vsa potrebna dovoljenja. Najverjetneje jih do tedaj čaka tudi vrsta pravnih izzivov.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

O širitvi londonskega Heathrowa se na Otoku pogovarjajo že več desetletij, pri čemer projektu močno nasprotujejo številne okoljevarstvene organizacije, pa tudi nekateri poslanci. Med najbolj glasnimi je bil zunanji minister Boris Johnson, ki je celo obljubljal, da bo gradnjo preprečil tako, da se bo ulegel pred stroje na gradbišču. Glasovanju o širitvi se je Johnson na koncu izognil z obiskom Afganistana.

Vlada premierke Therese May je prepričana, da bo 14 milijard funtov (15,9 milijarde evrov) vreden projekt predstavljal ogromno spodbudo angleškemu gospodarstvu, zlasti po tem, ko bo država izstopila iz EU. Prav tako naj bi do leta 2030 širitev letališča zagotovila 114.000 delovnih mest.

"Gre za zgodovinsko glasovanje. Nanj smo se pripravljali 50 let in predstavlja največjo infrastrukturno odločitev generacije," je bil po glasovanju zadovoljen minister za infrastrukturo Chris Grayling. Na Heathrowu upajo, da bodo lahko z gradnjo začeli do leta 2021, a se bodo morali na poti do začetka uresničevanja projekta spoprijeti s številnimi pravnimi izzivi.

Takoj po glasovanju je britanski Greenpeace dejal, da bo projekt skupaj s skupino londonskih svetnikov in županom Sadiqom Khanom izpodbijal na sodišču. "Če poslanci ne želijo spoštovati zakonov, ki nas ščitijo pred strupenimi izpusti in okoljskimi spremembami, bomo za to prosili sodišče," je dejal prvi mož britanskega Greenpeaca John Sauven.

Grayling sicer vztraja, da širitev letališča ne bo vplivala na zaveze Velike Britanije glede podnebnih sprememb, okoliškim prebivalcem pa je zagotovil, da bodo nočni leti še naprej prepovedani.

Aktivisti, ki nasprotujejo projektu, so sicer v času glasovanja z ležanjem v lobiju parlamenta uprizorili manjši protest.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: