Britanskemu trgovcu Tescu zelena luč za nakup veletrgovske družbe Booker

S 3,7 milijarde funtov (4,3 milijarde evrov) vrednim poslom se želi Tesco še približati cilju postati vodilni v britanski prehrambeni trgovini ter znižati stroške in uspešneje nastopiti proti nemškim diskontnim trgovcem.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Regulator je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP presodil, da Tesco in Booker pri večini svojih dejavnosti ne tekmujeta neposredno. Prevzem tako po njegovem mnenju ne sproža polemik glede varstva konkurence.

Tesco, ki se je v zadnjih letih soočal z rdečimi številkami in je v poslovnem letu 2014-2015 zabeležil rekordno izgubo, želi z nakupom, za katerega so se dogovorili konec januarja, izboljšati obete za svojo rast.

Generalni direktor Tesca Dave Lewis je januarja dejal, da so naredili pomemben napredek pri spremembi trenda v svoji maloprodaji v Veliki Britaniji. "Združitev z Bookerjem bo izboljšala Tescove obete za rast in ustvarila vodilno britansko prehrambeno podjetje s strokovnim znanjem tudi na področju prodaje na debelo in drobno, prodajnih verig ter digitalizacije," je povedal.

Booker velja za največjega britanskega veletrgovca, ki oskrbuje več kot 503.000 strank, med njimi bare in restavracije. V njegovi lasti so tudi verige trgovin z daljšim delovnim časom Budgens, Londis in Premier.

Več iz rubrike

Komentarji: