Britanci na leto zavržejo več kot 720 milijonov jajc

A. S. H.
Kar 20 odstokov Britancev je prepričanih, da jajc ni mogoče zamrzniti. Pa jih brez težav lahko. Foto: Dokumentacija Dela

Marsikdaj čisto nepotrebnem in zaradi nepoznavanja lastnosti posameznih živil. Strokovnjaki pravijo, da je jajce mnogokrat, kljub pretečenemu datumu na embalaži, užitno.

V raziskavi, ki so jo izvedli med potrošniki v Veliki Britaniji, so ugotovili, da Britanci na leto zavržejo več kot 720 milijonov jajc, ki jim je pretekel rok uporabe. To na letni ravni pomeni kar 160 milijonov evrov stran vrženega denarja. Število zavrženih jajc pa je v desetih letih naraslo za trikrat.

Od kje takšna nespametna (ne)uporaba jajc na Otoku? Raziskovalci so ugotovili,  da se britanski potrošniki preveč držijo na embalaži navedenih rokov uporabe, ki predvidevajo skrajne roke za konzumacijo živil. Poleg tega se na Otoku in preko oceana povečuje delež vegetarijancev, kar tudi doda svoj pomemben delež pri uporabi jajc, piše bitanski Guardian.

Leta 2008 so v Veliki Britaniji zavrgli okoli 240 milijonov jajc, deset let kasneje pa kar 720 milijonov.
Skoraj 30 odstotkov jih jajca meče stran le zato, ker je njihov rok uporabe pretekel. A jajca lahko ostanejo užitna tudi po pretečenem roku, navedem na embalaži. Evropska zakonodaja sicer narekuje, da morajo proizvajalci napisati pri jajcih rok uporabe do 28 dni po izvalitvi, obstaja pa preprost poskus, ki popolnoma zadošča in razjasni dejansko stanje jajca. Je še užitno ali ne, se lahko preveri s skodelico vode, v katero jajce se potopi in če se potopi, je jajce še užitno, če plava na gladini, pa ga je bolje zavreči, ker je prestaro.

»Če ste kdaj tudi vi vrgli stran jajce, ki mu je pretekel rok, ste se najverjetneje znebili popolnoma dobrega živila,« za Guardian pove Jamie Crummie, soustanovitelj organizacije Too good to go (v prevodu: Predober, da bi šel), ki nagovarja britansko javnost, naj jajca pred uporabo, četudi je rok na embalaži pretekel, vseeno preverijo s poskusom z vodo.
 

Jajca lahko tudi zamrznemo


Raziskava organizacije Wrap, ki si prizadeva za bolj smotrno in ekonomično uporabo živil, pa je tudi pokazala, da 20 odstokov Britancev ne ve, da je jajca mogoče tudi zamrzniti.

Takšna pretirana skrb pri konzumaciji jajc verjetno izhaja tudi zaradi pojava salmonele, ki je izbruhnila pred več kot 30 leti in takrat povzročila dodatne zakonske omejitve pri proizvodnji, predelavi in transportu živil. A pri jajcih brez skrbi, pomirjajo pri Guardianu, s poskusom z vodo ste popolnoma varni in lahko jajca uporabljate kot doslej, ali še kako drugače, jajca so namreč odličen povezovalni element pri različnih jedeh. Zelo se izkažejo tudi, če morate uporabiti hrano v hladilniku. Z njimi tudi ostanki hrane lahko hitro postanejo odličen obrok.
Več iz rubrike