Brezplačna aplikacija, ki pomaga pri nakupovanju bolj zdravih živil

S ciljem potrošnikom ponuditi hitro, preprosto in razumljivo informacijo o hranilni sestavi živila, so Inštitut za nutricionistiko, Institut »Jožef Stefan« in Zveza potrošnikov Slovenije v okviru programa Inovativne rešitve za informirane odločitve, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, skupaj razvili brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš.
Fotografija: aplikacija
Odpri galerijo
aplikacija

Ta bo potrošniku v treh korakih v barvah semaforja predstavi prehranski profil izbranega živila: IZBERI – SKENIRAJ – PREVERI!

Najprej si na svoje mobilne naprave prenesete aplikacijo VešKajJeš (s pomočjo QR kod spodaj ali preprosto obiščite Play Store oz. iStore), ta pa je povezana z obsežno podatkovno bazo, ki vsebuje informacije o sestavi predpakiranih živil.

Trenutno jih je 10 tisoč z naših trgovskih polic. Potrošnik lahko bodisi v trgovini ali doma s kamero pametnega telefona fotografira črtno kodo živila, aplikacija pa mu v hipu prikaže ključne informacije o njegovi hranilni sestavi, pojasnjene v barvah prehranskega semaforja.

Če živila v bazi še ni, pa predlaga dopolnitev baze.

Zakonodaja že nekaj let opredeljuje obvezno označevanje predpakiranih živil tudi s hranilno vrednostjo, a odzivi potrošnikov dokazujejo, da mnogi teh informacij ne uporabljajo, ker jih preprosto ne razumejo, nimajo časa za primerjavo ali pa jih niti ne opazijo.

Preberite več na OdprtaKuhinja.

Več iz rubrike