Brexit: Zavrnitev ločitvenega sporazuma

Dramatičen razplet glasovanja o dogovoru z EU je končno potrdil pomembno vlogo britanskega parlamenta v procesu izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, hkrati pa državo popeljal nevarno blizu izstopu brez dogovora.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

To je eden redkih sklepov, ki jih je mogoče narediti po včerajšnjem glasovanju, ki se bo v britansko politično zgodovino vpisalo predvsem kot trenutek, ko je konservativna vlada Therese May dokončno izgubila nadzor nad brexitom.

»Parlament se je izrekel in vlada ga bo poslušala,« so bile prve besede, ki jih je britanska premierka izrekla po objavi izida glasovanja, na katerem je bila hudo poražena. Toda kaj natanko pomenijo, ni vedel nihče, niti oseba, ki jih je izgovorila.

»Jasno je, da parlament nasprotuje ločitvenemu sporazumu. Toda današnji izid nam ne pove nič o tem, kakšno alternativo podpira. Ravno tako nam ne pove, kako – če sploh – namerava upoštevati odločitev britanskih volivcev na referendumu,« je poudarila britanska premierka in s tem ponazorila dilemo, pred katero se je znašla njena vlada in z njo država.

Če britanski parlament do 29. marca ne prejme odgovorov na svoja vprašanja oziroma če se ne poenoti o ustrezni alternativi za ločitveni sporazum, ki ga zagovarja vlada, bo Združeno kraljestvo iz EU najverjetneje izstopilo brez dogovora. 

Več o tem na DELO.SI

 

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: