Brexit: Theresa May pripravljena na podaljšanje prehodnega obdobja

Britanska premierka Theresa May je danes v Bruslju nakazala pripravljenost na nekajmesečno podaljšanje prehodnega obdobja, ki pokriva čas od brexita do sklenitve sporazuma o prihodnjih odnosih. Obenem je sicer zatrdila, da to zelo verjetno ne bo potrebno, saj bo nov sporazum dosežen do konca decembra 2020.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Enoletno podaljšanje prehodnega obdobja naj bi bila predlagala EU, da bi premaknila pogajanja z mrtve točke.

Pogajanja so v slepi ulici zaradi meje na irskem otoku, ki bo po brexitu edina kopenska meja med Združenim kraljestvom in EU. EU vztraja pri tem, da Severna Irska ostane del carinske unije in notranjega trga, če oziroma dokler ni dogovorjena boljša možnost.

Temelji cilj je preprečiti pretirani nadzor na tej občutljivi meji in ohraniti težko dogovorjeni velikonočni sporazum.

Več iz rubrike

aktualno

V Piranu poka po šivih

Čeprav so hoteli v piranski občini v juniju zabeležili skoraj dve tretjini manj nočitev kot pred enim letom, te dni »pokajo po šivih«.

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

Komentarji: