Brexit: Slovenski izvoz se lahko v enem letu zmanjša za 20 odstotkov

Gospodarska zbornica Slovenije ocenjuje, da bi izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora lahko močno ogrozil slovenski izvoz blaga in storitev. Kolikšna je možnost za brexit brez dogovora? Analitiki trdijo, da okoli 20-odstotna ...
Fotografija: Pexels
Pexels

Naše trgovske vezi z VB so se v zadnjih letih okrepile. Izvoz blaga, proizvedenega v Sloveniji in izvoženega v Združeno kraljestvo, se je v letu 2018 povečal za 11 odstotkov na 615 milijonov evrov, izvoz storitev pa za devet odstotkov na 210 milijonov evrov.

V primeru brexita brez dogovora konec marca bi se lahko izvoz že zelo kmalu, v obdobju enega leta, zmanjšal za do 20 odstotkov. Po vsej verjetnosti bi se kasneje zopet povečal.

Tak izhod iz Unije bi prizadel vse države članice, predvsem vidike mobilnosti ljudi, blaga, storitev in kapitala. Združeno kraljestvo in EU sta namreč gospodarsko zelo povezani, čemur je v zadnjih desetletjih botrovala odsotnost carin in izenačitev standardov. Največjo škodo bi utrpele Nemčija, Francija, Nizozemska in Belgija.

Brexit brez dogovora bi pomenil tudi uvedbo mejnih kontrol. To bi povzročilo dodatna preverjanja, omejitve bi bile tudi pri uvozu izdelkov, zlasti tobaka in alkoholnih pijač. Zaradi carinskega pregleda bi se povprečni čakalni čas prehoda čez mejo povečal za štirikrat, to pa bi med storitvami ogrozilo predvsem transport.

 

 

 

 

 

 

 

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: