Brexit: Slovenski izvoz se lahko v enem letu zmanjša za 20 odstotkov

Gospodarska zbornica Slovenije ocenjuje, da bi izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora lahko močno ogrozil slovenski izvoz blaga in storitev. Kolikšna je možnost za brexit brez dogovora? Analitiki trdijo, da okoli 20-odstotna ...
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Naše trgovske vezi z VB so se v zadnjih letih okrepile. Izvoz blaga, proizvedenega v Sloveniji in izvoženega v Združeno kraljestvo, se je v letu 2018 povečal za 11 odstotkov na 615 milijonov evrov, izvoz storitev pa za devet odstotkov na 210 milijonov evrov.

V primeru brexita brez dogovora konec marca bi se lahko izvoz že zelo kmalu, v obdobju enega leta, zmanjšal za do 20 odstotkov. Po vsej verjetnosti bi se kasneje zopet povečal.

Tak izhod iz Unije bi prizadel vse države članice, predvsem vidike mobilnosti ljudi, blaga, storitev in kapitala. Združeno kraljestvo in EU sta namreč gospodarsko zelo povezani, čemur je v zadnjih desetletjih botrovala odsotnost carin in izenačitev standardov. Največjo škodo bi utrpele Nemčija, Francija, Nizozemska in Belgija.

Brexit brez dogovora bi pomenil tudi uvedbo mejnih kontrol. To bi povzročilo dodatna preverjanja, omejitve bi bile tudi pri uvozu izdelkov, zlasti tobaka in alkoholnih pijač. Zaradi carinskega pregleda bi se povprečni čakalni čas prehoda čez mejo povečal za štirikrat, to pa bi med storitvami ogrozilo predvsem transport.

 

 

 

 

 

 

 

Več iz rubrike

aktualno

Air France bo število zaposlenih zmanjšal za skoraj 7600

Francoski letalski prevoznik Air France bo število zaposlenih na ravni skupine zmanjšal za 7580, so danes sporočili iz družbe.

aktualno

Sloveniji opomin glede pranja denarja, ponarejanja in zaščite evra

Evropska komisija je objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

aktualno

Krizno spreminjanje nakupovalnih navad je velika podjetniška priložnost

Spremembe nakupovalnih navad niso težave, temveč priložnost za prilagoditev poslovnega modela in čas za vpeljavo novih rešitev v podjetje.

aktualno

Hrana se je podražila

Svetovne cene hrane so se junija povišale prvič od začetka leta, kaže poročilo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Komentarji: