Borovnica: 85 odstotkov občanov dela v Ljubljani, zato gradijo P+R

V Borovnici pri tamkajšnji železniški postaji hitijo z gradnjo novega parkirišča "parkiraj in presedi" (P+R) in kolesarnice, odprtje je predvideno oktobra. Z novo pridobitvijo želijo pomagati 85 odstotkom občanom, ki se dnevno vozijo na delo v Ljubljano.
Fotografija: Vožnja z vlakom iz Borovnice do Viča in centra Ljubljane traja okoli 20 minut, manj kot z osebnim vozilom. 
Odpri galerijo
Vožnja z vlakom iz Borovnice do Viča in centra Ljubljane traja okoli 20 minut, manj kot z osebnim vozilom. 

Borovnica z okoli 4500 prebivalci je hitro rastoča občina, obenem pa ena redkih, iz katere se kar 85 odstotkov na delo vozi v Ljubljano ali sosednje občine. V občini je zaposlenih le okoli 15 odstotkov njenih prebivalcev. K vsakodnevnim migracijam prav tako prispevajo srednješolci in študenti, ki se vozijo predvsem v Ljubljano.

"Predvidevamo, da se bo še naprej največ Borovničanov prevažalo z vlakom, saj so prometni zastoji na avtocesti Koper-Ljubljana vsakodnevni, kar še bolj podaljša čas potovanja do Ljubljane," pojasnjuje njihov župan.

Vožnja z vlakom iz Borovnice do Viča in centra Ljubljane traja okoli 20 minut, manj kot z osebnim vozilom. Čez dva meseca bo zaradi porasta javnega prevoza zraslo parkirišče skupne površine 3170 kvadratnih metrov z 99 parkirnimi mesti, od tega deset za električna vozila in štiri za invalide, ter parkirišče za kolesa z nadstreškom za zaščito pred vremenskimi vplivi s stojali, ki omogočajo varno zaklepanje koles.

Predvidena je tudi izgradnja avtobusnega postajališča, cestnega priključka in podpornih zidov ter površine za pešce z namenom varne povezave parkirišča in železniške postaje.

Celotna naložba znaša 413.503 evrov z DDV, od tega država sofinancira 85 odstotkov oz. 250.000 evrov, vložek Eko sklada za postavitev pet dvojnih električnih polnilnic za avtomobile je 15.000 evrov. Vir STA Foto arhiv občine

Več iz rubrike

aktualno

Zelena luč za uvedbo e-vinjet; veljale bodo točno do zadnjega dne v letu

Državni zbor je v tem tednu s 74 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o cestninjenju, ki prinaša pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila.

aktualno

Žvižgač za pomoč prejel skoraj 100 milijonov evrov

Nagrada je bila izdana prijavitelju nepravilnosti, katerega informacije in pomoč so privedle do uspešnih izvršilnih ukrepov.

aktualno

Janković o omejitvah, ukrepih, zdravstvu in zgrešenem tvitu

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković: Ljubljana ni na vrhu, ampak na repu lestvice širjenja okužb.

aktualno

Mariča Lah: Trgovine so izgubile bitko, ne pa tudi vojne

Slovensko trgovino letos že zaznamuje pandemija, dvig minimalne plače in nedeljsko zaprtje pa sta zgolj še dodatno breme, opozarjajo trgovci.

Komentarji: