Borovnica: 85 odstotkov občanov dela v Ljubljani, zato gradijo P+R

V Borovnici pri tamkajšnji železniški postaji hitijo z gradnjo novega parkirišča "parkiraj in presedi" (P+R) in kolesarnice, odprtje je predvideno oktobra. Z novo pridobitvijo želijo pomagati 85 odstotkom občanom, ki se dnevno vozijo na delo v Ljubljano.
Fotografija: Vožnja z vlakom iz Borovnice do Viča in centra Ljubljane traja okoli 20 minut, manj kot z osebnim vozilom. 
Vožnja z vlakom iz Borovnice do Viča in centra Ljubljane traja okoli 20 minut, manj kot z osebnim vozilom. 

Borovnica z okoli 4500 prebivalci je hitro rastoča občina, obenem pa ena redkih, iz katere se kar 85 odstotkov na delo vozi v Ljubljano ali sosednje občine. V občini je zaposlenih le okoli 15 odstotkov njenih prebivalcev. K vsakodnevnim migracijam prav tako prispevajo srednješolci in študenti, ki se vozijo predvsem v Ljubljano.

"Predvidevamo, da se bo še naprej največ Borovničanov prevažalo z vlakom, saj so prometni zastoji na avtocesti Koper-Ljubljana vsakodnevni, kar še bolj podaljša čas potovanja do Ljubljane," pojasnjuje njihov župan.

Vožnja z vlakom iz Borovnice do Viča in centra Ljubljane traja okoli 20 minut, manj kot z osebnim vozilom. Čez dva meseca bo zaradi porasta javnega prevoza zraslo parkirišče skupne površine 3170 kvadratnih metrov z 99 parkirnimi mesti, od tega deset za električna vozila in štiri za invalide, ter parkirišče za kolesa z nadstreškom za zaščito pred vremenskimi vplivi s stojali, ki omogočajo varno zaklepanje koles.

Predvidena je tudi izgradnja avtobusnega postajališča, cestnega priključka in podpornih zidov ter površine za pešce z namenom varne povezave parkirišča in železniške postaje.

Celotna naložba znaša 413.503 evrov z DDV, od tega država sofinancira 85 odstotkov oz. 250.000 evrov, vložek Eko sklada za postavitev pet dvojnih električnih polnilnic za avtomobile je 15.000 evrov. Vir STA Foto arhiv občine

Več iz rubrike

aktualno

Prihodnost filmske industrije je jasna

Kako bo filmska industrija izšla iz te krize v smislu novih poslovnih modelov, estetskih praks in tehnične infrastrukture?

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

Komentarji: