Borovnica: 85 odstotkov občanov dela v Ljubljani, zato gradijo P+R

V Borovnici pri tamkajšnji železniški postaji hitijo z gradnjo novega parkirišča "parkiraj in presedi" (P+R) in kolesarnice, odprtje je predvideno oktobra. Z novo pridobitvijo želijo pomagati 85 odstotkom občanom, ki se dnevno vozijo na delo v Ljubljano.
Fotografija: Vožnja z vlakom iz Borovnice do Viča in centra Ljubljane traja okoli 20 minut, manj kot z osebnim vozilom. 
Odpri galerijo
Vožnja z vlakom iz Borovnice do Viča in centra Ljubljane traja okoli 20 minut, manj kot z osebnim vozilom. 

Borovnica z okoli 4500 prebivalci je hitro rastoča občina, obenem pa ena redkih, iz katere se kar 85 odstotkov na delo vozi v Ljubljano ali sosednje občine. V občini je zaposlenih le okoli 15 odstotkov njenih prebivalcev. K vsakodnevnim migracijam prav tako prispevajo srednješolci in študenti, ki se vozijo predvsem v Ljubljano.

"Predvidevamo, da se bo še naprej največ Borovničanov prevažalo z vlakom, saj so prometni zastoji na avtocesti Koper-Ljubljana vsakodnevni, kar še bolj podaljša čas potovanja do Ljubljane," pojasnjuje njihov župan.

Vožnja z vlakom iz Borovnice do Viča in centra Ljubljane traja okoli 20 minut, manj kot z osebnim vozilom. Čez dva meseca bo zaradi porasta javnega prevoza zraslo parkirišče skupne površine 3170 kvadratnih metrov z 99 parkirnimi mesti, od tega deset za električna vozila in štiri za invalide, ter parkirišče za kolesa z nadstreškom za zaščito pred vremenskimi vplivi s stojali, ki omogočajo varno zaklepanje koles.

Predvidena je tudi izgradnja avtobusnega postajališča, cestnega priključka in podpornih zidov ter površine za pešce z namenom varne povezave parkirišča in železniške postaje.

Celotna naložba znaša 413.503 evrov z DDV, od tega država sofinancira 85 odstotkov oz. 250.000 evrov, vložek Eko sklada za postavitev pet dvojnih električnih polnilnic za avtomobile je 15.000 evrov. Vir STA Foto arhiv občine

Več iz rubrike