Bodo počitnice v Grčiji dosegljive tudi brez cepljenja?

Grčija bo 14. maja začela sprejemati turiste, vendar le pod določenimi pogoji in posodobljenimi protokoli.
Fotografija: Dopust v Grčiji možen le s cepljenjem ali negativnim izvidom testa. Foto: REUTERS/Costas Baltas
Odpri galerijo
Dopust v Grčiji možen le s cepljenjem ali negativnim izvidom testa. Foto: REUTERS/Costas Baltas

Turizem v Grčiji predstavlja 20 odstotkov BDP-ja, hkrati zagotavlja delovno mesto za vsakega petega Grka. Zato je bilo prizadevanje, da se evropska država odpre med prvimi, zelo veliko. Čeprav je grška vlada potrdila datum odprtja mednarodnega turizma, pa ni rečeno, da bomo tja lahko potovali brez karantene.

Grčija je še posebej priljubljena destinacija pri dopustnikih iz vsega sveta. Dobra hrana, starodavni spomeniki in več kot 200 naseljenih otokov, so le nekateri razlogi, ki prepričajo za obisk te evropske države.

image_alt
Odprtje Evrope kot gorivo na ogenj inflaciji

Ne pozabite na obrazec


Grška plaža na Zakintosu je najbolj popularna med turisti. Foto:Blaz Samec/DELO
Grška plaža na Zakintosu je najbolj popularna med turisti. Foto:Blaz Samec/DELO
Vsak, ki potuje v Grčijo, mora izpolnjevati njihove zahteve. Pred potovanjem je treba izpolniti poseben obrazec in zraven predložiti dokazilo o cepljenju ali negativen izvid testa, ki ni starejši od 72 ur.  


Kateri ukrepi trenutno veljajo v Grčiji?


Postopoma se tudi v Grčiji odpravljajo ukrepi. 3. maja so se odprle terase gostiln in kavarn, trgovine so odprte samo za osebni prevzem. Za vsak obisk trgovine, banke, lekarne, telovadnice na prostem, je treba izpolniti poseben obrazec, s katerim se potrjuje »nujnost« odhoda od doma. Prav tako pa je na vseh javnih krajih obvezno nošenje mask, policijska ura traja od 23. do 5. ure zjutraj. Grki upajo, da bodo ti ukrepi odpravljeni 14. maja, ko se bo država popolnoma odprla za turiste.

image_alt
Ko umre bogat zbiratelj, zaživi dražbena hiša

Turistični delavci imajo prednost pri cepljenju


Odlična hrana je eden izmed razlogov zakaj turisti radi dopustujejo v Grčiji. Foto: Shutterstock
Odlična hrana je eden izmed razlogov zakaj turisti radi dopustujejo v Grčiji. Foto: Shutterstock
Grški turistični minister je 9. marca na turističnem sejmu v Berlinu dejal, da so zelo optimistični glede prihodnje sezone in da so pripravljeni sprejeti turiste najkasneje do 14. maja. Vendar samo pod določenimi pogoji in posodobljenimi protokoli. Do takrat si želijo, da bi bili vsi ukrepi v večji meri že odpravljeni. Poskrbeli bodo tudi, da bodo turistični delavci imeli prednost pri cepljenju.

11.141 smrtnih primerov


Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je od začetka pandemije do 11. 5. 2021 zabeleženih 11.141 smrtnih primerov zaradi koronavirusa. Še vedno je veliko obolelih, kljub temu da je cepljenih 15 odstotkov vseh prebivalcev.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis, je prepričan, da bi se lahko razmere v enem mesecu veliko izboljšale, pri čemer pa igra ključno vlogo imunizacija in redno testiranje. Hkrati pa poudarja, da je zelo pomembno gibanje na svežem zraku.

Več iz rubrike

aktualno

V času pandemije nastalo 5,2 milijona novih dolarskih milijonarjev

Svet je v lanskem koronskem letu dobil 5,2 milijona novih milijonarjev v ameriških dolarjih, razkriva letno poročilo banke Credit Suisse o globalnem premoženju.

aktualno

Banka Slovenije: Primanjkljaj tudi letos, javni dolg bo še naraščal

Pri Banki Slovenije so ocenili, da bo primanjkljaj države zaznan tudi letos, vendar bo njegova vrednost nižja kot lani. Naraščal bo javni dolg.

aktualno

V katerih večjih mestih EU se da zadihati s polnimi pljuči?

V zraku je veliko nevarnih snovi - ne samo SARS-CoV2. Veliko je drobnih prašnih delcev, katerih vrednosti izmeri Evropska agencija za okolje (EEA).

aktualno

Vsak četrti prebivalec Avstrije ima priseljensko ozadje

Katerim tujcem iz držav zunaj EU bi moralo biti dovoljeno, da živijo in delajo v Avstriji?

Komentarji: