Bodo Britanci ustavili brexit? Glasovanje morda preloženo ...

Evropsko sodišče je razsodilo, da lahko katerakoli članica Evropske unije prekliče uveljavljanje 50. člena lizbonske pogodbe brez nujne privolitve preostalih držav članic. Britanska premierka Theresa May v vmesnem času nagovarja poslance britanskega parlamenta, ki bodo morali v torek glasovati o dogovoru z EU glede brexita, a britanski mediji napovedujejo, da bo glasovanje preloženo.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Razsodba Evropskega sodišča je luč dneva ugledala tik pred tem, ko bo britanski parlament glasoval o ločitvenem dogovoru: Združeno kraljestvo lahko prekine proces izstopanja iz EU tudi brez soglasja evropske komisije ali drugih držav članic. 

Velika Britanija se še lahko enostransko odloči, da prihodnje leto ne bo izstopila iz Evropske unije, je danes odločilo Sodišče EU v Luksemburgu, poroča Guardian. Sodniki so zavrnili tako argumente britanske vlade kot evropske komisije, ki so se sklicevali na to, da odločitve o izstopu brez dovoljenja preostalih 27 držav članic ni mogoče razveljaviti. 


BBC je, sklicujoč se na vladne vire, poročal, da bo glasovanje, ki bi moralo biti v torek zvečer, preloženo, a v vladi tega zaenkrat niso potrdili. Britanska premierka naj bi se za preložitev glasovanja odločila po opozorilih, da bo na glasovanju utrpela hud poraz.


Mayeva, ki je danes dopoldne sklicala nujno telefonsko sejo vlade, naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob 16.30 po srednjeevropskem času nagovorila parlament. Po navedbah BBC naj bi sledili izjavi vodje poslanske zbornice Andree Leadsom in izjava ministra za brexit Stephena Barclaya o 50. členu Pogodbe o EU.

S sprožitvijo 50. člena Pogodbe o EU je Velika Britanija začela postopek o prenehanju članstva v EU. Ta se bo končal 29. marca prihodnje leto, ko naj bi Združeno kraljestvo izstopilo iz povezave. Sodišče EU v Luksemburgu je sicer danes odločilo, da se Velika Britanija v skladu s 50. členom lahko še lahko enostransko odloči, da marca prihodnje leto ne bo izstopila iz povezave. To možnost ima, dokler ne začne veljati dogovor o izstopu med EU in Veliko Britanijo oz. do izteka postopka za prenehanje članstva.

 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: