Bi lahko G-6 od Trumpa diskretno zahteval umik carin?

Težava je občutno globlja od carin na jeklo in aluminij
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Še nikoli doslej se ni ameriški predsednik tako trudil, da bi državo povsem izoliral od svojih prijateljev. Vrh G-7, najrazvitejših držav sveta (Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in Velika Britanija), ki se danes začne v Quebecu, je združen v nasprotovanju protekcionistične trgovinske politike Donalda Trumpa.

Bloomberg piše, da Trump ruši svetovni red, ki so ga oblikovali prejšnji predsedniki ZDA, in ki je ameriškim interesom služil veliko bolje kot bo kdaj koli Trumpov unilateralizem.

Mnogi se bojijo tudi, da bodo neodvisna trgovinska trenja pozornost vrha G-7 odvrnila od sodelovanja s Severno Korejo, Rusijo, Kitajsko ter tem kot so migracije in stresi na nastajajočih trgih.

G-6 morajo previdno presoditi svoj odziv na Trumpove napovedi, menijo pri Bloombergu. Preveč grajanja predsednika bi verjetno ogrozilo pogovore, ne samo zato, ker se bo Trump na kritiko negativno odzval, ampak še posebej zato, ker njegovi podporniki ne bodo dvakrat razmislili, da podpro njegovo politiko.

Kot ob vsakem srečanju skupine G, so tudi tokrat napovedani protesti. V središču kanadskega mesta Quebec je v četrtek zvečer po lokalnem času protestiralo več sto ljudi, je poročala STA.

»G7 nas ne zastopa,« je med drugim pisalo na transparentnih protestnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob tem so protestniki vzklikali: »Nobenih izgonov!« in »Odprite meje!«

Več iz rubrike