BBC bo pred kamerami obnavljal slovensko vas

Slapnik v Goriških brdih: Razgledna vasica je brez stalnega prebivalca, zdaj bo v središču resničnostnega šova.
Fotografija: zapuščena vas v goriških Brdih, Slapnik, 7.8.2018. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
zapuščena vas v goriških Brdih, Slapnik, 7.8.2018. Foto: Marko Feist

Spomladi se bo predvidoma začela obnova slikovite, a dolgo zapuščene briške vasi Slapnik. Britanska medijska hiša bo vložila denar za obnovo in ob tem posnela resničnostni šov, nakar naj bi po željah občine Brda vas dobila novo življenje z razpršenim hotelom.

Razgledna vasica na severu Brd je brez stalnega prebivalca že desetletja, saj so vaščani odhajali v večja središča na Goriškem in Koprskem, pa tudi v Ameriko in Avstralijo, kmalu po drugi svetovni vojni. Slapnik je s 17 hišami eno izmed 57 slovenskih naselij brez prebivalca, spomenik nepremične kulturne dediščine lokalnega pomena pa je postal leta 1985.

Vsi poskusi oživitve so bili neuspešni, a očitno ne bo dolgo tako. Obnoviti jo želijo vlagatelji ter ob tem posneti resničnostni šov, v katerem bi vsako hišo obnavljal par iz različnih evropskih držav. Po naših informacijah se bo projekta lotil britanski velikan BBC, ki se je proslavil s TV-serijo Restoration Home in drugimi podobnimi oddajami, v katerih so obnavljali nepremičnine. Britanska medijska hiša naj bi v okviru projekta Slapnik posnela približno 20 oddaj.

Več iz rubrike