Banka Slovenije: BDP bo v drugem četrtletju verjetno nižji

Obseg novih naročil v industriji upada, rast cen se sicer umirja, osnovna inflacija pa ostaja visoka, ugotavljajo analitiki slovenske centralne banke.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V območju z evrom so ob koncu drugega četrtletja prevladovali znaki umirjanja gospodarske aktivnosti. Podobno tudi v Sloveniji gospodarske razmere ostajajo po dejavnostih precej raznolike, kazalniki in modelske ocene pa nakazujejo umiritev aktivnosti glede na predhodno četrtletje. Rast cen v Sloveniji se, podobno kot v evrskem območju, postopoma umirja, pri čemer osnovna inflacija ostaja visoka. Na trgu dela ob izjemno ugodnih podatkih in še vedno povišani inflaciji ostaja rast povprečne bruto plače visoko nad dolgoletnim povprečjem, med drugim ugotavlja Banka Slovenije v pregledu makroekonomskih gibanj.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.