Avtomobilski proizvajalci z omrežjem električnih polnilnih postaj

Nemški proizvajalci avtomobilov BMW, Daimler, Porsche in Audi ter njihov ameriški konkurent Ford so pred dnevi napovedali sodelovanje, s katerim želijo vzpostaviti vseevropsko mrežo polnilnih postaj za električne avtomobile.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Družbe so podpisale memorandum o skupni naložbi in načrtu za začetek gradnje okoli 400 hitrih polnilnih postaj po Evropi prihodnje leto. Uporabne bodo pri vseh hibridnih in v celoti električnih vozilih, ki uporabljajo standardni kombinirani polnilni sistem.

Eden od ključnih zaviralcev razvoja električnih vozil je prav slabo razvita polnilna infrastruktura, sicer pa so takšna vozila tudi dražja in imajo zaradi električnega motorja krajši domet. Z razvejano mrežo polnilnih postaj bi tako hkrati odgovorili na dva argumenta nasprotnikov vozil na električni pogon.

Nemški proizvajalci v razvoju električnih vozil zaostajajo, kar pa želijo čim prej spremeniti. Audi in Porsche sta tako novembra sporočila, da želita do leta 2025 prodati milijon električnih vozil letno. Volkswagen pa v takšnih avtomobilih vidi možnost, da si vsaj delno opere ime po aferi z dizelskimi motorji z vgrajeno programsko opremo za goljufanje na testih izpustov.

Proti električni prihodnosti vse bolj gledata tudi BMW in Daimler, pod katerega spada tudi Mercedes-Benz, ki največjo konkurenco vidita v ameriškem proizvajalcu električnih vozil Tesla. Poleg že znane linije BMWi namerava bavarski velikan v električni različici do leta 2019 oziroma 2020 ponuditi tudi ikono Mini in priljubljenega štirikolesno gnanega BMW X3.

Več iz rubrike

Komentarji: