Avtomobili, ki so popolnoma pogrnili na testu samodejnega zaviranja (VIDEO)

Ameriško avtomobilsko združenje je objavilo nič kaj obetavne rezultate. Visokotehnološki avtomobili s sistemom samodejnega zaviranja v kar 90 odstotkih primerov povozijo lutko v velikosti otroka.
Fotografija: Visokotehnološke varnostne funkcije so v novih avtomobilih skoraj vseprisotne, vendar nove raziskave kažejo, da tehnologija morda ne bo veliko rešila prav veliko življenj.  REUTERS
Odpri galerijo
Visokotehnološke varnostne funkcije so v novih avtomobilih skoraj vseprisotne, vendar nove raziskave kažejo, da tehnologija morda ne bo veliko rešila prav veliko življenj.  REUTERS

Novi podatki iz Ameriškega avtomobilskega združenja (AAA) kažejo, da sistemi za zaznavanje pešcev, kolesarjev in avtomobilov kjub temu, da so že implementirani v nove avtomobile, niso izpopolnjeni.

Sistemi z avtomatskimi zavorami naj bi zaznali in zaščitili osebe ter predmete na terenu, po katerem se premika vozilo. Žal pa so v AAA na podlagi štirih novih vozil ugotovili, da se z dotičnim sistemom izognemu trku manj kot v polovici primerov. 

Testi, v katere so vključili otroke, pa so prikazali še slabše rezultate - 89 odstotkov nesreč, ki naj bi jih zavore prepričile, so se vseeno zgodile. 


KAKO JE VIDETI TEST VOZIL?


Visokotehnološki avtomobili in reševanje življenj


Visokotehnološke varnostne funkcije so v novih avtomobilih skoraj vseprisotne, vendar nove raziskave kažejo, da tehnologija morda ne bo veliko rešila prav veliko življenj.

Na testih Ameriškega avtomobilskega združenja so avtomatske zavore preprečile le trčenja z odraslimi osebami, pa še to ne v vsakem primeru. Vozilo se je otroku izognilo le v vsakem desetem primeru, in sicer pri hitrosti 30 km/h.
Test so opravljali po zaprtih ulicah na hitri cesti v Kaliforniji. Na cesto so postavili lutke v velikosti pešcev, ti pa so se premikale čez cesto, kot bi hodil človek. V več primerih je bil zavorni pedal sprožen šele po tem, ko je avto stopil v stik z lutko.

Zavorni sistemi so ponoči, ko je manj svetlobe, delovali še slabše. Raziskovalci poudarjajo, da je to tudi zapisano v vseh opozorilih proizvajalcev vozil.


Pri preizkusu na lutkah velikosti odraslega človeka je "vsako preizkušeno vozilo vizualno obvestilo voznika o bližajočem se trku med vsako preizkusno vožnjo pri 20 km/h" in se uspešno izognilo trčenju v 40 odstotkih primerov, hkrati pa tudi zmanjšalo hitrost trka za približno 10 km/h.

AAA so v raziskavi zapisali, naj se vozniki ne zanašajo na sisteme za zaznavanje pešcev, da bi se izognil trčenju.

Tesla Model 3. REUTERS
Tesla Model 3. REUTERS

 

Več iz rubrike

Komentarji: