Avstrijske vinjete digitalne in dražje

V Avstriji so od danes v veljavi nove vinjete za vožnjo osebnih vozil po tamkajšnjih avtocestah. Njihova cena se je povišala za stopnjo inflacije, vozniki pa se tokrat lahko prvič odločijo tudi za nakup digitalne vinjete. Tako kot v Sloveniji ostajajo tudi v severni sosedi vinjete za leto 2017 v veljavi še do konca januarja.
Fotografija: DARS
Odpri galerijo
DARS

Za osebne avtomobile se je cena letne vinjete za vožnjo po avstrijskih avtocestah in hitrih cestah z letom 2018 zvišala s 86,40 evra na 87,30 evra, za motorna kolesa pa s 34,40 evra na 34,70 evra. Za obe kategoriji vozil so na voljo tudi dvomesečne in desetdnevne vinjete.

Digitalne vinjete za leto 2018 so začeli prodajati novembra in pri avstrijskem upravljalcu avtocest Asfinag opažajo, da so jih vozniki zelo dobro sprejeli. Lastniku vozila namreč prihranijo praskanje stare vinjete z vetrobranskega stekla in lepljenje nove, poleg tega so za razliko od različice v fizični obliki vezane na registrsko oznako, kar prinaša velike prednosti v primeru menjave vozila.

Še vedno je mogoče kupiti tudi vinjete v fizični obliki, in te so za leto 2018 češnjevo rdeče barve. Nadzor bodo na več kot 2200 kilometrih avstrijskih avtocest in hitrih cest še naprej izvajali naključno, a ker vizualni ne zadošča več, je Asfinag vzpostavil evidenco vinjet. Vanjo je mogoče vpogledati brezplačno prek interneta ter z vpisom registrske številke vozila in države registracije preveriti, ali ima vozilo digitalno vinjeto in kakšen je čas njenega trajanja.

Digitalno vinjeto je mogoče kupiti prek Asfinagove spletne strani oziroma v njegovi mobilni aplikaciji Unterwegs. Plačilo je možno s kreditnimi karticami, prek Paypala ali nakazila, ne pa tudi z gotovino.

Ob tem je prvi mož Asfinaga Klaus Schierhackl v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA in radio Ö1 spomnil na evropsko zakonodajo s področja varstva pravic potrošnikov, po kateri so zaradi možnosti odstopa od pogodbe nakupi prek spleta dokončno veljavni šele 18. dan po oddanem naročilu. Vozniki, ki želijo po 1. februarju, ko se izteče veljavnost letnih vinjet za leto 2017, uporabljati digitalno vinjeto, naj zato to naročijo najpozneje do 14. januarja.

Pri Asfinagu si v zvezi z vinjetami želijo izjemo od te ureditve, zato se v Bruslju dogovarjajo, da naj bi bili po letu 2021 nakupi digitalnih vinjet prek spleta veljavni takoj, je še povedal Schierhackl.

Več iz rubrike