Avstrija skopari pri podelitvi državljanstev

V obdobju 2001-2010 je Avstrija podelila več kot 253.000 državljanstev - potem 2011-2020 pa trikrat manj, le okoli 83.100.
Fotografija: Avstrijsko državljanstvo. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Avstrijsko državljanstvo. Foto: Shutterstock

Največja opozicijska stranka v državi, Socialdemokratska stranka (SPÖ), je te dni znova zahtevala lažji dostop do avstrijskega državljanstva. SPÖ zahteva, da tujci po šestih letih legalnega prebivanja v Avstriji dobijo pravico do vložitve zahteve za državljanstvo, pa tudi, da se otrokom, rojenim v Avstriji bivajočim staršem, omogoči avtomatična pridobitev avstrijskega državljanstva.
 
Podobno menijo tudi avstrijski Zeleni, manjšinski partner v zvezni vladi. Zeleni podkancler Werner Kogler, s katerim smo se prejšnji konec tedna srečali na konferenci v štajerskem Bad Aussee, meni, da je pošteno, da lahko avstrijsko državljanstvo dobijo ljudje, »ki v državi živijo pet-šest let«. Kogler je kolegom iz dunajskega časopisa Standard dejal, da se bo o tem pogajal z večinskim partnerjem v vladi, Ljudsko stranko (ÖVP). Ta diskusija ne bodo lahka in verjetno v bližnji prihodnosti ne bo bistvenih sprememb.
 
image_alt
Študija: dostavljalce hrane čaka občuten padec

V ÖVP so odločno proti omilitvi kriterijev za pridobitev državljanstva. Na tem stališču je tudi  desna Svobodnjaška stranka (FPÖ), ki od leta 2019 ni v vladi, kjer je bila do takrat, kot manjšinski partner ÖVP. »SPÖ in Zeleni želijo razgradnjo Avstrije,« pravi Herbert Kickl, novi šef svobodnjakov. »Izdajo avstrijskega prebivalstva stori vsak, ki želi priseljencem po šestih letih avtomatično odobriti državljanstvo, pa tudi otrokom tujcev od rojstva,« je dejal za agencijo APA.
Avstrijsko državljanstvo. Foto: Shutterstock
Avstrijsko državljanstvo. Foto: Shutterstock


Če oseba, ki želi avstrijsko državljanstvo, ne izpolnjuje nekaterih predpogojev za hitrejšo pridobitev državljanstva, mora neprekinjeno živeti v Avstriji vsaj 10 let, od tega najmanj pet z »dovoljenjem za naselitev«. Poleg tega so glavni predpogoji za pridobitev državljanstva nekaznovanost, zadosten dohodek (ki je dokaj visoko določen, zato mnogi domačini državljanstva ne bi dobili, če bi morali zanj zaprositi zdaj) in polaganje dva izpita: iz nemščine in iz demokratične ureditve Avstrije.
 
Seveda, obstajajo izjeme. Državljanstvo je mogoče zahtevati tudi po šestih letih prebivališča v Avstriji - če je bila oseba rojena v Avstriji, ali če vsaj tri leta dela v šolstvu, zdravstvu ali socialnih dejavnostih, potem, če je poročena z avstrijskim državljanom/državljanko, in v nekaterih drugih primerih.
 

Dragoceno blago

 
»ÖVP zagotovo ne bo sodeloval pri razvrednotenju avstrijskega državljanstva, ker je državljanstvo dragoceno blago,« je Kurz povedal za avstrijsko ORF. Znano stališče Kurza je, da lažjo pot do državljanstvo lahko imajo le tisti, ki so si to prislužili - na primer, če so vsaj tri leta dejavni v avstrijskih dobrodelnih organizacijah, kot je Rdeči križ in podobne.
 
image_alt
Vasle: Obsežna podporna denarna politika še vedno potrebna

Strokovnjaki menijo, da avstrijski predpisi o državljanstvu že dolgo niso sodobni. Avstrija na primer ne dovoljuje dvojnega državljanstva. Gerd Valchars z dunajske univerze, raziskovalec avstrijskega političnega sistema, državljanstva in migracij, je za ORF dejal: »Avstrijska zakonodaja o državljanstvu je izjemno restriktivna. Vse primerjalne študije kažejo, da je Avstrija blizu dna ali dobesedno zadnja na seznamu.«
 
Avstrijsko državljanstvo. Foto: Shutterstock
Avstrijsko državljanstvo. Foto: Shutterstock
Iz krogov, ki zagovarjajo obstoječe predpise, je slišati, da rok od najmanj 10 let prebivanja v Avstriji do zahteve za državljanstvo v praksi velja le za približno 11 odstotkov prosilcev. Ostali zahteve oddajo prej. Vendar absolutne številke kažejo, da je Avstrija v zadnjem času drastično zaostrila svojo prakso v tem političnem segmentu.
 
Od prve polovice 1960-ih (obdobja, ko je v Avstrijo začelo prihajati veliko število 'gastarbajterjev'), do zgodnjih 1980-ih je bilo letno podeljenih 4000 - 8000 državljanstev, s počasnim trendom rasti. Od leta 1980 do 1990 se je nadaljeval trend rahle rasti, in sicer do 10.900 na leto. V zadnjem desetletju 20. stoletja so bile številke petmestne in so hitro naraščale: leta 1991 je bilo podeljenih 11.394 državljanstev, leta 2000 pa je bilo naturaliziranih 24.645 tujcev. Vrhunec je bil leta 2003, ko je avstrijsko državljanstvo prejelo 42.174 ljudi.
 
Preobrat je bil hiter, zaradi zakonske zaostritve. Že leta 2009 se je število zmanjšalo na 7990, leta 2010 pa jih je bilo le 6190, manj kot v vsakem letu po letu 1973. Od takrat je število podeljenih državljanstev znova začelo naraščati, a počasi, vse do leta 2019, ko je številka prišla do 10.606.
 
image_alt
Vojna za »patente za pivo«

Namenoma ali po naključju, je v obdobju 2010-2019 državljanstvo vsako leto dobilo le 0,7 odstotka tujcev, ki živijo v Avstriji. Lani jih je bilo še nekaj manj: 8.996 podeljenih državljanstev je le 0,6 odstotkov tujih prebivalcev Avstrije.
 
Mnogi se sprašujejo, ali gre za pravično državo, ki letno naturalizira le približno 0,7 odstotka tujega prebivalstva. Tujci v Avstriji so prikrajšani za veliko pravic. Teh ljudi ni malo. Prvega januarja tega leta je imela Avstrija 8.933.346 prebivalcev, od tega 1.531.072 s tujim državljanstvom - to je 17,1 odstotka avstrijske populacije oziroma več kot vsak šesti prebivalec.
 

Več iz rubrike